Nici animalele nu sunt uitate în Afganistan. Un fost militar a reușit să evacueze 200 de câini și pisici din țara greu încercată

Publicat: 30 aug. 2021, 22:00, de Laura Macovei, în Internațional , ? cititori
Nici animalele nu sunt uitate în Afganistan. Un fost militar a reușit să evacueze 200 de câini și pisici din țara greu încercată

Paul „Pen” Farthing, un fost militar al Marinei Regale, care a amenajat un adăpost de animale în Afganistan, a reușit să evacueze din țara cucerită de talibani aproximativ 200 de câini și pisici, în ciuda problemelor de care s-a lovit pe parcursul „Operațiunii Arca”, informează The Guardian.

Evacuările cetățenilor străini din Afganistan se apropie de final, iar printre cei care au anunțat că vor să părăsească țara controlată de talibani se numără și un fost soldat britanic, fondatorul unei organizații caritabile pentru protecția animalelor.

Farthing a luptat în Afganistan după anul 2000. După ce și-a încheiat activitatea în armata britanică, el a înființat la Kabul adăpostul pentru animale Nowzad, salvând sute de câini, pisici și măgari. După ce talibanii au preluat controlul țării, britanicul a cerut să fie evacuat alături de angajații lui, precum și familiile acestora, dar și aproximativ 160 de câini și 40 de pisici. Planul a fost numit „operațiunea Arka”.

Astfel, animăluțele au fost urcate într-un avion privat, închiriat din Pakistan, care a ajuns în Kabul duminică, în jurul orei 18.00. Câteva ore mai târziu, aeronava a ajuns pe Aeroportul Heathrow din Londra.

Am sosit la Heathrow cu succes. Emoții amestecate și un adevărat sentiment profund de tristețe pentru afgani. Centrul Heathrow Ops, Forțele de frontieră, HARC și Air Pets au fost toate uimitoare. Am asistat la compasiunea pe care Heathrow o arată refugiaților afgani”, a scris Farthing pe Twitter.

Cu toate acestea, 24 de angajați ai adăpostului de animale înființat de Farthing au rămas blocați în Afganistan, după ce talibanii le-au refuzat accesul pe aeroport.