Un fost premier din Republica Moldova investește în silozuri de cereale la Galați (Foto). Exclusiv

Interesul investitorilor străini pentru orașul Galați este tot mai mare, mai ales în contextul războiului din Ucraina. După ce firma elevețiană SunPro a anunțat că deschide o fabrică de ulei în Zona Liberă, acum, urmează un alt proiect important: un siloz de peste 7.000 de tone. Investitorul este nimeni altul decât un fost premier al Republicii Moldova și unul dintre cei mai bogați politicieni din această țară.

Investiția de la Galați este realizată de compania Bonvit Agro Port, deținută de Valeriu Streleț, fost premier al Republicii Moldova, în 2015, care are afaceri în agribusiness.

Bonvit construiește o unitate de depozitare pentru 7.200 de tone de cereale, care va fi de un real sprijin pentru agricultorii din regiune, după cum a anunțat primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu. Cel mai probabil sunt luate în calcul și cerealele din Ucraina, pentru care portul Galați reprezintă o poartă importantă de intrare în UE. Anul trecut, de exemplu, ucrainenii închiriaseră spații de depozitare de circa 6.000 de tone.

Oficialii Zonei Libere Galați au venit și ei cu precizări cu privire la investiție: se află în stadiu avansat al lucrărilor construcţia unei baterii de silozuri de depozitare şi operare cereale de 6+1 celule în Zona Liberă Galaţi.  

Capacitatea de depozitare este de până la 8000 de m cubi sau circa 7200 de tone de cereale. Bateria de silozuri va fi dotată cu echipamente de ultimă generaţie, inclusiv cu bandă proprie de transport pneumatic pentru încărcarea/descărcarea vaselor maritime / fluviale acostate la cheurile Administraţiei Zonei Libere Galaţi. Se asigura astfel condiţii optime de depozitare şi conservare a recoltelor de cereale, precum şi de transport şi distribuţie.

Bonvit Agro este o companie înființată în 2017, care are ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat. Până acum, firma nu a avut niciun angajat și a lucrat numai pe pierdere. În 2021, de exemplu, Bonvit raporta o pierdere de 360.000 de lei, datorii de 2 353 077 lei la zero angajați.

Mai trebuie menționat și faptul că societatea anunțase încă din 2017 că vrea să realizeze o investiție de aproximativ 2 milioane de euro în construirea de silozuri pentru cereale, fiind luată în calcul varianta fondurilor europene. La acel moment se vorbea de asigurarea unui număr de circa 40 de locuri de muncă.  

Cine este Valeriu Streleț

Valeriu Streleț este unul dintre cei mai bogați politicieni din Republica Moldova, după cum susține presa locală. Potrivit Wikipedia, în perioada 2009 – 31 iulie 2015, Streleț a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), membru al comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană, vicepreședinte al PLDM și ex-președinte al fracțiunii PLDM în parlament.

De asemenea, a fost și premier în perioada 30 iulie – 30 octombrie 2015.

Streleț este fondatorul companiei Bioprotect, unul din liderii pe piața serviciilor din sectorul agricol al Republicii Moldova, firmă care colaborează cu peste 1 500 de fermieri, în special exploatații agricole de dimensiuni medii.

Bioprotect pune la dispoziția fermierilor fertilizanți de bază și amendamente de sol, semințe cu genetică de ultimă generație, tehnologii complexe de protecție a plantelor și fertilizare, utilaje agricole și echipamente tehnice, precum și o serie de servicii, potrivit informațiilor de pe site-ul firmei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...