Un fruct exotic se adaptează în România și cucerește rafturile magazinelor
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/curmal-dabuleni.jpg)
În timp ce livezile tradiționale suferă pierderi majore din cauza vremii, un fruct exotic cultivat la Dăbuleni s-a adaptat bine, are producție constantă și devine tot mai căutat în supermarketuri.
Un fruct exotic a ajuns să fie cultivat în Oltenia
Agricultura românească a fost pusă la grea încercare în 2025. Schimbările bruște de temperatură și episoadele de brumă din februarie și martie au compromis grav culturile, în special livezile de vișini, caise și piersici. În multe zone din țară, pomii care anul trecut erau plini de roade au acum doar câteva fructe.
„Producţia e foarte slabă. Sunt zone unde nu există producţie aproape în totalitate, dar şi zone unde au fost temperaturile mai ridicate, dar e producţie slabă”, spune Valentin Priporeanu, directorul Direcţiei de Agricultură Gorj, pentru Antena 1.
Situația este similară și în cazul prunelor, merelor, perelor sau gutuilor. Fructele care au mai rămas pe ramuri sunt afectate de vreme și aproape imposibil de valorificat. În Gorj, de exemplu, localnicii așteaptă acum fructe din import pentru vișinată sau dulceață, pentru că din livezi nu au ce aduna.
În contrast cu aceste pierderi, în sudul țării, la Dăbuleni, apare o alternativă cu totul diferită. Curmalul chinezesc, cunoscut și ca jujuba, se dovedește a fi o cultură adaptabilă și productivă. Specialiștii de la Institutul de Cercetare Dăbuleni au aclimatizat șase soiuri începând cu anul 2019, iar rezultatele sunt încurajatoare: fiecare pom produce între 15 și 20 de kilograme de fructe.
„Dacă mănânci un pumnișor de fructe, asigură necesarul de vitamina C, stimulează imunitatea, este foarte bun pentru ficat, este liniștitor”, a explicat Irina Titirică, doctor inginer în cadrul Institutului, pentru Ştirile Pro Tv.
Curmalul românesc a început deja să fie cerut în piețele și supermarketurile din marile orașe, iar fermierii din zonă văd în această cultură o soluție viabilă pe termen lung. Cu un preț de aproximativ 16 lei per kilogram și o cerere în creștere, jujuba ar putea deveni o nouă sursă de profit pentru agricultura românească afectată de climatul instabil.