Un grup de afaceri chinez cumpără producătorul de aluminiu Alu Menziken, din Satu Mare

Publicat: 24 iun. 2024, 16:19, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Un grup de afaceri chinez cumpără producătorul de aluminiu Alu Menziken, din Satu Mare

Fabrica de aluminiu extrudat, Alu Menziken, din Satu Mare, cu afaceri de peste 100 de milioane de euro, a fost cumpărată de grupul chinez Inner Mongolia Mengtai Group Co. Ltd.

Anunţul a fost făcut public de firma de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), parte din echi­pa inter­naţio­nală de avocaţi, care a asistat Inner Mongolia Mengtai Group Co. Ltd., în derularea tranzacției.

Alu Menziken aeste companie membră a grupului Montana, fondat de antreprenorul austriac Michael Tojner.

Grupul Montana are trei companii de producţie în România, principala piaţă spre care au mers investiţiile de 650 milioane de euro ale grupului.

Grupul Montana controlează companiile locale Universal Alloy Corporation Europe, Alu Menziken şi Varta Microbattery, cu afaceri cumulate de peste 1,2 miliarde lei.

Perfectarea tran­zacţiei face obiectul obţinerii aprobărilor standard din partea auto­rităţilor de re­gle­mentare, preţul de achiziţie nefiind di­vulgat de către părţi.

Proiectul general a fost coordonat de firma de avocatură HEUKING din Germania, care a acţionat ca lead counsel în cadrul tranzacţiei, îndrumând activitatea consultanţilor juridici locali din Elveţia, Austria şi România.

În primă etapă, în 2023, Grupul chinez Inner Mongolia Mengtai Group achiziționează compania Alu Menziken, cu fabrică în România, de la grupul elvețian Montana Aerospace.

În noiembrie 2017, Alu Menziken a împrumutat 25 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru o nouă fabrică la Medieșu Aurit (județul Satu Mare).

Investiția totală în noua fabrică a însumat peste 44 de milioane de euro.

Compania a primit, pentru acest proiect, și un ajutor de stat de 20 de milioane de euro.

Grupul Montana Tech controlează și producătorul de piese din aluminiu UACE Maramureș, care exportă structuri metalice către Airbus, Alenia și Boeing.

La jumătatea anului 2018, fabrica de la Medieșu Aurit, a început să furnizeze primele profile de aluminiu, destinate industriei aeronautice, și companiilor din domeniul auto, precum Audi, BMW, Bentley sau Daimler.

Fondată în urmă cu peste 120 de ani, Alu Menziken este acum o componentă fixă a industriei europene a aluminiului. În prezent are 600 de angajați.

Alu Menziken a raportat, pentru 2023, o cifră de afaceri de 477,6 milioane lei (96,6 milioane euro), în scădere cu 6,7 la sută, faţă de anul anterior, când compania a avut afaceri de 512,1 milioane lei (103,8 milioane euro).

Compania a finalizat anul 2023 cu un profit net de 62,3 mil. lei (12,6 milioane euro), mai mare cu 46,5 faţă de anul precedent, când Alu Menziken a obţinut un câştig net de 42,5 milioane lei (8,6 milioane euro).