Un grup de cercetători din Spania și Israel reușește să reducă la tăcere celulele canceroase din sânge

Publicat: 14 iun. 2022, 17:30, de Magda Marincovici, în Sănătate
Un grup de cercetători din Spania și Israel reușește să reducă la tăcere celulele canceroase din sânge
Celule canceroase

În premieră, cercetătorii spanioli și israelieni au reușit să transforme celulele canceroase în celule inofensive, transmite The Jerusalem Post.

Cercetătorii spanioli și israelieni s-ar putea să fi găsit soluția prin care să transforme celulele maligne (leucemie) în celulele inofensive. Noua cercetare a fost realizată de cercetători din Barcelona și colegii lor de la Departamentul de Genetică Umană și Biochimie al Facultății de Medicină Sackler a Universității din Tel Aviv: Prof. Gideon Rehavi, Nitzan Kol, Chen Avrahami și Sharon Moshitch-Moshkovitz, scrie The Jerusalem Post.

Cancerul se caracterizează prin transformarea celulelor care se înmulțesc excesiv. Treptat, celulele anormale formează o tumoră malignă și invadează țesuturile din jur. Ele migrează prin vasele de sânge și limfatice pentru a forma noi tumori, adică metastaze.

Pentru a contracara acest fenomen, cercetătorii au reușit să modifice materialul genetic al celulelor afectate de leucemie într-un model in vitro și să le schimbe natura genetică. Astfel, tehnicile epigenetice au permis reducerea la tăcere a anumitor gene.

Următoarea etapă constă în testarea acestei metode pe pacienți. Descoperirea acestui grup de cercetători ar putea deschide calea pentru dezvoltarea unui nou medicament, capabil să trateze mii de pacienți, în special pe cei afectați de leucemie.