Un incendiu violent continuă să se extindă în California; mii de persoane evacuate

Un violent incendiu care devastează de vineri pădurea californiană continua să se extindă duminică, provocând evacuarea a mii de persoane, în contextul unor temperaturi toride care afectează zeci de milioane de americani în toată ţara, relatează France Presse.

Incendiul denumit “Oak Fire” se răspândeşte în comitatul Mariposa, în apropiere de parcul naţional Yosemite şi a celebrilor săi sequoia gigantici.

 

Focul “s-a amplificat considerabil în partea nordică, deplasându-se mai departe în pădurea naţională de la Sierra”, potrivit unui buletin informativ difuzat duminică de departamentul californian al pădurilor şi protecţiei împotriva incendiilor.

Favorizat de o “secetă extremă”, rafale de vânt şi creşteri ale temperaturii, incendiul, combătut de circa 2.000 de pompieri, a pârjolit cel puţin 5.500 ha de pădure, a distrus zece proprietăţi, a avariat alte cinci şi ameninţă alte peste 2.500, a indicat pentru AFP un purtător de cuvânt al departamentului.

Peste 6.000 de persoane, care trăiesc în mici localităţi la altitudine, au trebuit evacuate sâmbătă, conform unui alt purtător de cuvânt al pompierilor din California, citat de publicaţia Los Angeles Times.

Parcul Yosemite, unul dintre cele mai celebre din lume, trecuse printr-un incendiu la jumătatea lunii iulie, ale cărui flăcări ameninţaseră uriaşii săi sequoia.

Vestul american a cunoscut deja în ultimii ani incendii de pădure de o amploare şi o intensitate ieşite din comun, cu o foarte clară prelungire a sezonului incendiilor, fenomen pe care oamenii de ştiinţă îl atribuie schimbărilor climatice.

“Oak Fire” este una dintre manifestările cele mai dramatice ale valului de căldură care afectează SUA în acest weekend în nord-vestul, centrul şi nord-estul ţării. O hartă a serviciului meteo naţional (NWS) arată o foarte mare parte a ţării, cuprinzând şi California, tot sudul şi o mare parte din coasta estică, afectate de temperaturi între 37 şi 43 de grade Celsius. Aceste temperaturi vor continua cel puţin până joi, a anunţat pe Twitter NWS.

“Oamenii de ştiinţă au prezis aceste evenimente extraordinare şi catastrofale încă de acum câteva decenii”, a evocat duminică pe canalul ABC News fostul vicepreşedinte american Al Gore, care primise un premiu Nobel pentru Pace în 2007 pentru angajamentul său împotriva schimbărilor climatice.

“Astăzi, ei spun că dacă nu încetăm să utilizăm atmosfera noastră ca pe o pubelă şi dacă nu oprim aceste emisii de gaze cu efect de seră care captează căldura, lucrurile se vor înrăutăţi. Mai mulţi oameni vor fi ucişi şi supravieţuirea civilizaţiei noastre este în joc”, avertizează el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...