Un îndulcitor popular face cancerul mai rezistent la imunoterapie

Publicat: 02 aug. 2025, 19:02, de Alice Călin, în ACTUALITATE , ? cititori
Un îndulcitor popular face cancerul mai rezistent la imunoterapie
Foto: sciencemediacentre.es / Sucraloza, un îndulcitor popular, afectează tratamentul împotriva cancerului

Un studiu recent a descoperit că un îndulcitor popular consumat frecvent de persoanele care vor să evite zahărul poate avea efecte nocive pentru pacienții oncologici. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Pittsburgh și Centrul Oncologic UPMC Hillman, sucraloza ar putea reduce eficiența imunoterapiei în cazul pacienților cu cancer.

Un îndulcitor popular influențează răspunsul organismului la tratament

În urma acestui studiu, consumul ridicat de sucraloză a fost asociat cu o eficiență mai slabă a tratamentelor oncologice bazate pe imunoterapie. În special în cazurile de melanom sau cancer pulmonar. Rezultatele, publicate în revista Cancer Discovery, sugerează că îndulcitorul modifică microbiota intestinală și favorizează apariția unor bacterii care reduc nivelul de arginină. Aceasta este un aminoacid esențial pentru activarea celulelor T.

Aceste celule sunt cele care ajută sistemul imunitar să atace celulele canceroase. Dacă ele nu funcționează corect, eficiența imunoterapiei scade. În testele pe șoareci, sucraloza a dus la o creștere a tumorilor și la o supraviețuire mai scurtă.

Vestea bună este că cercetătorii au reușit să restabilească răspunsul imun administrând suplimente cu arginină sau citrulină, scrie News.ro.

Cercetătorii vor să testeze soluții care să contracareze efectul sucralozei

Pentru a verifica dacă aceste concluzii se aplică și în cazul oamenilor, echipa de cercetare a analizat datele provenite de la 132 de pacienți care au urmat terapie anti-PD1. Rezultatele au scos la iveală că pacienții care consumau frecvent sucraloză aveau o rată mai scăzută de răspuns la tratament, indiferent de tipul sau stadiul cancerului.

„E ușor să spui să renunți la băuturile dietetice, dar pacienții oncologici trec deja prin momente dificile. Tocmai de aceea este promițător faptul că suplimentarea cu arginină sau citrulină ar putea compensa efectele negative ale sucralozei”, a declarat Abby Overacre, coordonatoarea studiului.

Specialiștii vor acum să înceapă teste clinice și să extindă cercetarea și asupra altor îndulcitori artificiali, precum aspartamul, zaharina sau stevia, pentru a vedea cum influențează aceștia sistemul imunitar și eficiența tratamentelor împotriva cancerului.