Un judecător polonez provoacă stupoare: Cerere de azil politic în Belarusul lui Lukașenko!

Publicat: 06 mai 2024, 21:01, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Un judecător polonez provoacă stupoare: Cerere de azil politic în Belarusul lui Lukașenko!

O acțiune aparent incredibilă a unui judecător polonez a declanșat un val de șoc și nedumerire în Polonia și peste hotare. Tomasz Szmydt, judecător la Curtea Administrativă Regională din Varșovia, a solicitat azil politic în Belarus, țară aflată în relații tensionate cu Polonia și aliată cu Rusia. Declarațiile sale au adus o nouă dimensiune de conflict în cadrul politicii poloneze și a stârnit întrebări despre motivele și consecințele acestui gest neașteptat.

La o conferință de presă desfășurată la Minsk, Szmydt a cerut „tutela și protecția președintelui Aleksandr Lukașenko și a Belarusului”, aducându-și astfel în discuție loialitatea față de țara sa natală și, implicit, față de actuala guvernare poloneză. Motivând decizia sa, judecătorul a subliniat un presupus „dezacord politic” cu noua putere de la Varșovia, condusă de coaliția pro-UE, și a evidențiat direcția politică a Poloniei, pe care o consideră a fi una agresivă și beligerantă, în special în relația cu Rusia și Belarusul.

Cu toate că este văzut ca un apropiat al partidului naționalist-conservator Lege și Justiție (PiS), actuala opoziție poloneză, decizia lui Szmydt de a părăsi țara și de a căuta adăpost în Belarus a surprins și mai mult opinia publică. Într-un interviu acordat unei agenții ruse, judecătorul a acuzat că a fost amenințat cu acțiuni penale într-o presupusă „afacere de spionaj înscenată”, alimentând și mai mult controversele în jurul acestui caz.

Reacțiile nu au întârziat să apară din partea autorităților poloneze, care au fost șocate de gestul lui Szmydt. Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a catalogat acțiunea judecătorului drept „șocantă”, evidențiind tensiunile și conflictele politice din cadrul țării. De asemenea, Curtea Administrativă Regională din Varșovia a emis un comunicat, menționând că judecătorul nu și-a informat superiorii cu privire la intenția sa de a demisiona, accentuând și mai mult confuzia și controversa în jurul acestui caz neobișnuit.

Gestul judecătorului polonez reprezintă o adăugire surprinzătoare la peisajul politic european și evidențiază tensiunile și conflictele din cadrul statului polonez. Întrebările despre motivele și consecințele acestei acțiuni rămân încă fără răspunsuri clare, iar impactul său asupra relațiilor dintre Polonia, Belarus și Rusia rămâne de văzut.