Un medic de familie a luat o decizie radicală: Va renunța la pacienții care nu se vaccinează împotriva Covid-19. Ce lege invocă

Un medic de familie anunță că va renunța la pacienții care nu se vaccinează împotriva coronavirusului. El are și un argument legal privind decizia sa.

Medicul Cătălin Petrencic a invocat și o lege care spune că „asigurații au obligația să respecte cu strictețe tratamentul și indicațiile medicului”, motiv pentru care, el a decis să refuze pacienții care nu se vaccinează împotriva coronavirusului.

“Cei mai mulți vor să se vaccineze, dar am și pacienți care refuză vaccinarea. Pentru că se apropie etapa a doua de vaccinare și pentru că am mulți pacienți cronici peste 65 de ani, am început pe cei care s-au prezentat la cabinet să-i întreb cum vor proceda, dacă se vor vaccina sau nu. Vineri am avut 19 persoane, 10 au spus da, 2 nu și 7 că se mai gândesc.

Astăzi am avut o discuție mai aprinsă cu o pacientă cronică, cu mai multe boli, care mi-a spus clar că ea nu se vaccinează. De aici mi-a venit această idee, mi se pare anormal ca un pacient înscris la mine cu asemenea comorbitități să aibă asemenea reacție. Până acum venea, lua rețeta, o consultam, urma indicațiile și acum spune nu la o întrebare, știind că eu m-am vaccinat în urmă cu o săptămână”, a explicat doctorul. 

Medic de familie, decizie radicală

Medicul spune că  lucrează într-un cabinet de la țară și imediat după ce s-a vaccinat și-a dorit să facă dovada că are încredere deplină în acest vaccin, tocmai pentru a-și îndemna pacienții să-i urmeze exemplul.

“Eu sunt medic la țară, cabinetul este la țară, la 30 de kilometri de Oltenița, 40 de Călărași, 70 de kilometri de București. Am postat pe pagina mea de Facebook informația că m-am vaccinat, fotografie din timpul vaccinării și eu și asistentul, am făcut dovada că am încredere deplină în acest vaccin. Un argument mai puternic nu știu dacă pot aduce în fața unui pacient în a garanta vaccinarea”, susține Cătălin Petrencic.

Într-o intervenție la Digi24.ro, medicul spune că oamenii trebuie să realizeze că nu e de joacă, că situația este una dură și în acest moment nu există o altă soluție.

Conform art 231, alin e), din Legea 95/2006, asigurații au obligatia “să respecte cu strictețe tratamentul și indicațiile medicului”. Doctorul a anunțat public, potrivit acestui articol de lege, că va refuza să mai trateze pacienții înscriși pe lista sa de medic de familie care nu vor să se vaccineze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...