Un monstru! A fost inaugurată instalația care ne-ar putea scăpa de încălzirea globală

Publicat: 12 mai 2024, 18:34, de Cristian Matache, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Un monstru! A fost inaugurată instalația care ne-ar putea scăpa de încălzirea globală

Pe solul vulcanic întunecat al Islandei, se profilează în mod evident o centrală despre care creatorii ei speră că ar putea fi cheia pentru a opri încălzirea globală.

Nu este prea mult de privit – o serie de unități asemănătoare unui ventilator stivuite una peste alta, o anexă mare care nu ar părea deplasată într-o fermă mare din Australia și un sortiment de țevi și oțel.

Dar Mammoth, așa cum a fost numit de Climeworks, firma elvețiană care operează fabrica, face ceva remarcabil în multe privințe.

Aspiră dioxidul de carbon – gazul cu efect de seră învinuit pentru cea mai mare parte a încălzirii care are loc pe planetă – direct din aer pentru a-l îngropa sau a-l depozita undeva sau pentru a-l folosi în alt mod.

În centrul proiectului, care a fost pornit chiar în această săptămână, se află un proces cunoscut sub numele de captură directă a aerului.

Așteptați-vă să auziți termenul mult mai mult în anii următori, deoarece țările din întreaga lume caută modalități de a-și reduce poluarea și de a-și curăța economiile.

Ce este captarea directă a aerului?

În termeni profani, captarea directă a aerului sau DAC este procesul de aspirare a aerului printr-un vid uriaș și apoi de captare a dioxidului de carbon pe care îl conține.

Dioxidul de carbon este apoi îndepărtat folosind filtre chimice care pot agăța orice particule care trec prin ventilatoarele gigantice.

În cazul lui Mammoth, căldura este aplicată pentru a elibera carbonul din nou, deși ca un flux de gaz care este dat unei alte firme pentru manipulare.

un prim plan al doi oameni care dețin tăietură neagră din rocă de bazalt, care are carbon stocat sub formă de cristale albe
În cazul Climeworks, carbonul este stocat în roca bazală poroasă, unde se formează în cristale. (foto: Climeworks )

În acest moment, gazul este amestecat cu apă și pompat în subteran, unde dioxidul de carbon reacționează cu mineralele din bazalții vulcanici din Islanda pentru a forma carbonat de calciu, un cristal alb.

În mod efectiv, carbonul care se afla în aer este transformat în rocă – în acest caz, o rocă care este un ingredient cheie în calcar.

Dar poate fi folosit și în alte aplicații care există deja, cum ar fi adăugarea de gaze la băuturi sau stimularea creșterii plantelor în sere.

Astfel, DAC este capabil să furnizeze ceea ce sunt cunoscute sub denumirea de „emisii negative” sau eliminarea gazelor cu efect de seră deja în aer, spre deosebire de evitarea încă mai mult.

Este o tehnologie, conform amplificatorilor săi, care are o valoare potențială măsurată în trilioane de dolari.

Unde în lume este folosit?

În timp ce Climeworks și cele două proiecte islandeze ale sale sunt purtătorii de steag pentru tehnologie, DAC este o industrie în creștere la nivel mondial.

Există o mulțime de companii dornice să dezvolte industria, oameni de știință care lucrează la cercetare și dezvoltare și investitori profund dispuși să cheltuiască mult pentru a face acest lucru.

Printre aceștia se numără 1PointFive, o ramură a majorului producător american de petrol Occidental Engineering și start-up-ul canadian Carbon Engineering, care este susținut de miliardarul tehnologic Bill Gates.

Într-un site numit Notrees – într-un colț sterp al statului Texas – 1PointFive își construiește propria fabrică DAC pentru a capta carbon.

O siluetă a unei pompe de ulei din Montana, cu soarele scăzut în fundal
Producătorii de petrol, în mod controversat, pompează carbonul captat în subteran pentru a extrage mai multe molecule. (Foto AP: Matthew Brown, Dosar )

Se pare că o parte din carbon va fi folosit în scopuri care cu greu pot fi descrise ca acțiuni climatice – prin injectarea în câmpurile petroliere pentru a reduce producția suplimentară.

Dar unii vor fi pompați în subteran într-un final în sine și există speranțe că carbonul va rămâne îngropat la infinit.

În cele din urmă, Occidental intenționează să construiască până la 100 de centrale DAC la scară largă în puțin peste un deceniu, în timp ce Climeworks este printre altele cu planuri pentru facilități și mai mari în SUA și în alte părți.

Cât costã?

Climeworks, la rândul său, a fost oarecum timidă cu privire la costul tehnologiei până în prezent.

Dar, la deschiderea Mammoth la începutul acestei luni, presa americană a raportat că compania a afirmat că costul pe tonă de carbon eliminat era mai aproape de 1000 USD decât 100 USD.

Și asta contează foarte mult, deoarece 100 USD pe tonă este văzută ca un punct de referință crucial pentru viabilitatea DAC.

În acel moment, teoretic tehnologia ar deveni competitivă cu alte opțiuni, cum ar fi plantarea de copaci, unde se punea prețul carbonului.

Dar, în timp ce copacii ard în incendii sau pot fi tăiați – eliberând o mare parte din CO2 stocat – carbonul îngropat sub pământ prin DAC ar putea fi păstrat acolo.

O bancă de fani mari stivuite unul peste altul
Tehnologia Climeworks folosește bănci de ventilatoare pentru a aspira aer înainte de a îndepărta carbonul. ( Furnizat: Climeworks )

Iar companiile care poluează, de exemplu, precaute în privința schemelor de plantare a copacilor, ar putea fi mai dispuse să-și pună banii în tehnologie.

Faptul că industria este la începutul ei nu ajută la economia ei.

Totuși, există semne că costurile sunt în scădere pe măsură ce tot mai multe companii intră în luptă și tehnologia evoluează.

Din conturi, sistemul dezvoltat de Carbon Engineering ar trebui să poată îngropa o tonă de carbon la un cost între 94 USD și 232 USD, cel puțin atunci când este implementat la scară.

Până acum, însă, obiectivele economice ale industriei s-au dovedit evazive.

Este același lucru cu captarea și stocarea carbonului?

Există asemănări, dar DAC și captarea și stocarea carbonului diferă într-un mod critic.

Teoretic, DAC are emisii negative atâta timp cât energia utilizată pentru a alimenta procesul provoacă mai puține emisii decât le reduce din atmosferă.

Acesta este cazul Mammoth și al proiectului soră Orca, care sunt ambele alimentate de energia geotermală abundentă și curată de la robinet în Islanda.

Pentru captarea și stocarea carbonului (CCS), pe de altă parte, nu există astfel de iluzii.

Scopul jocului este doar de a minimiza pe cât posibil poluarea care ar avea loc în mod obișnuit în multe industrii.

Luați, ca exemplu, uriașa fabrică de gaz natural lichefiat Gorgon din Australia de Vest.

O fotografie aeriană a proiectului de gaze Gorgon de pe coasta Australiei de Vest.
Proiectul gigant de gaze Gorgon din WA are cel mai mare proiect de captare a carbonului din lume. ( Furnizat: Chevron )

O condiție a aprobării proiectului de către guvernul WA a fost construirea unei centrale CCS pentru a îngropa o mare parte din carbonul din zăcămintele de gaze.

Chiar dacă proiectul ar funcționa corect, tot ar fi captat doar aproximativ 80% din CO2 „rezervor”.

Dar proiectul nu funcționează așa cum s-a prevăzut și doar 34% din cele cinci milioane de tone de CO2 captate în anul financiar trecut au fost injectate în subteran.

Apoi mai este problema utilizării și stocării captării carbonului, sau CCUS, de parcă ar fi nevoie de un alt acronim.

Acesta este procesul de preluare a carbonului și de pompare a acestuia în zăcămintele de petrol și gaze pentru a extrage volume mai mari de combustibili fosili.

Climeworks, pentru înregistrare, spune că nu are nimic de-a face cu combustibilii fosili.

Cât de mult poate face?

Având în vedere dimensiunea actuală minusculă, este greu de văzut cum industria DAC poate avea vreun efect asupra încălzirii globale.

În ciuda numelui și a dimensiunii sale mari în comparație cu alte proiecte aflate în funcțiune, Mammoth va fi capabil să extragă doar 36.000 de tone de carbon din atmosferă pe an – și asta se epuizează.

Climeworks subliniază că o astfel de reducere echivalează cu scoaterea de pe drum a aproape 8.000 de mașini care consumă benzină.

Compania spune că vrea să reducă un milion de tone de carbon din atmosferă în fiecare an până la sfârșitul deceniului.

Occidental, între timp, spune că proiectează o altă fabrică pentru Texas, care va avea capacitatea de a elimina 500.000 de tone de carbon pe an din aer.

Totuși, toate aceste cifre, obiective și afirmații trebuie văzute în context.

Siluetă a unui coș de fum și fum împotriva apusului soarelui
Miliarde de tone de dioxid de carbon sunt eliberate în fiecare an din arderea combustibililor fosili. (Reuters: Stephan Mahe )

În fiecare an, lumea arde combustibili fosili care produc aproximativ 35 de miliarde de tone de dioxid de carbon.

Aproximativ un trilion de tone de dioxid de carbon s-au acumulat în atmosferă datorită activităților omenirii.

Chiar și ținta Agenției Internaționale pentru Energie de a elimina 70 de milioane de tone de carbon pe an până în 2030 – oricât de modest ar părea – este departe în depărtare.

Mai mult, lumea nu are timp de partea ei.

Temperaturile globale sunt deja în creștere și rapid.

Potrivit Copernicus Climate Change Service, aprilie a marcat a 11-a lună consecutivă în care temperaturile medii globale la suprafață au atins un record.

În ultimele 12 luni, a menționat agenția, temperatura medie globală a fost cea mai ridicată înregistrată, cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

O mare provocare cu care se confruntă DAC, în special, este fizica.

Concentrațiile de carbon din aer, deși cresc, sunt mici și extragerea unor cantități semnificative de gaz folosind această metodă este dificilă.

Va fi o frunză de smochin pentru combustibili fosili?

O critică constantă la adresa captării carbonului – de orice fel – este că legitimează arderea combustibililor fosili oferind un furnir de respectabilitate.

Președintele COP28 stă pe un panou pe scenă, vorbind la microfon, trei femei și doi bărbați pe scenă cu el.
La summitul ONU privind clima de anul trecut, tehnologiile de captare a carbonului au primit multă atenție. ( Foto: UNFCC/Christopher Pike )

Și, cu siguranță, industria în sine devine din ce în ce mai interesată de CCS și CCUS, altfel cunoscut sub numele de recuperare îmbunătățită a petrolului.

În comparație cu DAC, este relativ ușor să captezi concentrații mari de carbon și cu CCS, având în vedere că centralele tind să fie construite alături de instalații industriale.

Dar susținătorii captării directe a aerului subliniază că tehnologia nu ar trebui combinată cu celelalte și va fi esențială pentru industriile care nu pot deveni ușor ecologice.

Aceste industrii sunt o mare afacere și o mare sursă de emisii, în sine.

Gândiți-vă la producătorii de ciment sau la producătorii de oțel sau la producătorii de produse chimice și de îngrășăminte.

Deseori denumite „greu de atenuat”, acestea sunt industrii care nu se pot decarboniza pur și simplu prin utilizarea energiei electrice regenerabile, mai degrabă decât a energiei murdare.

Pentru ei, combustibilii fosili, cum ar fi gazul natural, sunt adesea o intrare esențială pentru un proces chimic – necesar pentru molecule în loc de energia pe care ar putea-o furniza.

Poate ultimul cuvânt ar trebui să revină Națiunilor Unite.

În urmă cu doi ani, a descoperit că lumea era atât de în urmă în ceea ce privește reducerea emisiilor, încât un fel de captare a carbonului era „inevitabil”, atâta timp cât lumea dorea să-și atingă propriile obiective climatice.

Scena unei zone cu smog cu o singură persoană care merge în prim plan și o centrală murdară de cărbune în fundal
În unele părți ale lumii, concentrațiile de poluare sunt suficient de rele pentru a fi un pericol pentru sănătate. (Reuters: Thaier al-Sudani )