Un neuropsihiatru francez pune diagnosticul: Putin suferă de sindromul Hybris

Publicat: 15 mart. 2022, 18:45, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Un neuropsihiatru francez pune diagnosticul: Putin suferă de sindromul Hybris
vladimir_putin

În ultima perioadă, s-au intensificat zvonurile privitoare la starea de sănătate a președintelui Putin. S-a vorbit despre cancer în fază terminală, maladia Parkinson etc. Potrivit cotidianului ”Ouest France”, este posibil ca Putin să fie afectat de o boală psihică rară: sindromul Hybris sau sindromul Hubris.

Numele acestui sindorm vine de la ”hybris” din limba greacă, semnificând orgoliu, lipsă de măsură și dorință de răzbunare. Sindromul Hybris este o tulburare narcisistă, caracterizată prin hiper încredere în sine, simț foarte dezvoltat de manipulare și sentiment de putere nelimitată.

Bolnavi de putere

David Owen, medic și ministru al Muncii în guvernul britanic condus de James Callaghan, în anii 1970, a abordat problematica legată de sindromul Hybris. Mai întâi într-un amplu articol, publicat într-o revistă importantă de neurologie. Ulterior, articolul a fost inclus în volumul “Sickness and in Power”,   pe care Owen l-a publicat în 2008. Volumul a fost tipărit și în limba română cu titlul ”Bolnavi de putere”. În acest volum,  medicul Owen examinează și diagnostichează renumiți lideri politici ai lumii din ultimii 100 de ani. El descoperă că mulți dintre ei sunt contaminați de un ”agent patogen” numit putere, care în așa fel le fură mințile încât ajung la un soi de ”narcisism patologic”.  Aceștia manifestă sindromul Hybris, adică  pierd contactul cu realitatea, pierd uzul rațiunii, se consideră de trei ori in: invincibili, infailibili, invulnerabili.

Vladimir Putin, exemplu de sindromul Hybris

Sindromul Hybris, numit și ”boala de putere”, apărut la un lider politic are consecințe la nivel decizional, deoarece acesta ignoră cu bună știință regulile, bunul simț, dar și costurile și consecințele. ”Vladimir Putin este chiar exemplul de sindromul Hybris”, spune Jacques Touchon, neuropsihiatru, în ”Ouest France”.

 El mai subliniază că sindromul este mai puțin răspândit decât ne imaginăm. Imediat ce nu suntem de acord cu un politician, îi atribuim acest sindrom. Totuși, trebuie să fim atenți: acest sindrom este propriu dictatorilor. În istorie, se poate spune că Stalin sau Lenin erau afectați de acest sindrom. Și în zilele noastre, Putin, de asemenea, dictatorul din Coreea de Nord, Kim Jong, sau președintele Chinei Xi Jinping, dar nu și alții”, explică medicul Touchon.