Un nevăzător, devenit regele consultanței: Zeci de comune și orășele l-au îmbogățit cu afaceri mici și multe

Publicat: 17 mai 2024, 20:01, de Cristian Matache, în Dezvăluiri , ? cititori
Exclusiv
Un nevăzător, devenit regele consultanței: Zeci de comune și orășele l-au îmbogățit cu afaceri mici și multe

Compania Ideas Funding Pack SRL a reușit să se afirme pe piață prin intermediul consultanței oferite comunităților mici. Cu un flux constant de contracte și cu sume semnificative care se adună, întrebarea care se ridică este cum a reușit patronul acesteia, Ovidiu Tuduruță, să contacteze și să convingă zeci de primari și șefi de consilii locale, în ciuda faptului că el este nevăzător. Rugat de PUTEREA să dezvăluie secretul succesului său, Tuduruță a răspuns că se simte amenințat și că va lua măsuri legale dacă vor mai fi adresate întrebări în această privință. 

Omul de afaceri Ovidiu Tuduruță, proprietarul companiei Ideas Funding Pack SRL, a câștigat ceva mai bine de 23 de milioane de lei în perioada 2022-2023 din consultanță oferită câtorva localități de dimensiuni relativ mici din România. Și milioanele curg și în 2024.

Contractele le-a obținut exclusiv prin încredințare directă, stârnind astfel suspiciuni în legătură cu relațiile pe care acesta le are cu șefii respectivelor comune și orășele. De altfel, dacă ne uităm la lista cu contractele pe care Ideas Funding Pack SRL le-a obținut, vom vedea că multe dintre ele sunt în valoare de 200.000 de lei, pentru a nu se depăși plafonul maxim al achizițiilor directe, fără licitație. Mai mult, constatăm că există mai multe contracte de 200.000 de lei încheiate cu aceeași primărie, cum este cazul Poiana, Fălciu, Slobozia Conachi, Gohor, Suletea, Măstăcani etc. Este o practică des întâlnită în achizițiile publice: pentru a evita organizarea unei licitații, contractele sunt fragmentate în mai multe părți, iar câștigătorul este ales fără complicații.

Tuduruță este singurul proprietar al Ideas Funding Pack SRL, precum și administratorul acesteia.

Conform datelor prezentate pe termene.ro, până în 2021, firma nu a câștigat un leu din nicio achiziție publică. În 2022, a încasat 6,2 milioane de lei, iar în 2023 a sărit la 16,87 milioane de lei. Ovidiu Tuduruță se ferește să participe direct la licitații.

Principalii clienți sunt comunele și orășelele:

Două localități ies evidență din listele de mai sus: Breaza și Ariceștii Rahtivani. Acestea sunt situate în județul Prahova acolo unde nimeni nu mișcă fără voia baronului Iulian Dumitrescu, conform surselor PUTEREA. Iulian Dumitrescu, liderul PNL Prahova, a fost suspendat din funcțiile de partid și de la șefia Consiliului Județean Prahova după ce DNA a început urmărirea penală într-un dosar de corupție.

Afaceri cu consultanță au crescut de 10 ori într-un an

Afacerile cu consultanță au explodat de 10 ori in 2023, comparativ cu 2022, când a fost și pe pierdere. Ciudat e că în 2022 a obținut 6,2 milioane de lei din contracte directe, cifra de afaceri e doar de 444.505 lei!!! În 2023, profitul a ajuns la aproape 1,4 milioane de lei, la o afacere de 4 milioane de lei, deci o rentabilitate foarte interesantă!

Tuduruța a încercat să ne intimedeze că merge la Poliție

Publicația noastră l-a contactat pe Ovidiu Tuduruță pentru a ne spune cum de a reușit să obțină atâtea contracte cu primăriile din 2022 încoace. Omul de afaceri a refuzat inițial să ne spună invocând că respectă toate prevederile legale și nu poate da detalii pentru că e implicat într-o licitație în curs. Am insitat, iar Tuduruță a încercat să ne intimideze că mege la Poliție pentru că se simte șantajat, susținând că se aștepta să îl sunăm pentru că a fost atenționat înainte cu cinci minute. Nu a dorit să ne spună nici despre discrepanța între cifra de afaceri din 2022, de 444.505 lei, și suma contractelor directe, de 6,2 milioane de lei. Ultima întrebare pe care i-am pus-o, printre multele intimidări cu mersul la Poliție și cu apelarea la căile legale pentru că îi puneam întrebări (de parcă e interzis unui jurnalist să pună întrebări cui dorește el) a fost dacă deține un domeniu uriaș în Delta Dunării, ținând cont că legăturile sale cu Tulcea nu sunt străine (contracte primite de la primării din acel județ, precum Măcin, relațiile de afaceri cu Paulina Vals, originară din județ, a se vedea mai jos). A răspuns sec: ”Nu!” Întrebarea nu a fost lipsită de temei, chiar dacă e vorba de o companie privată, pentru că o bună parte din business-ul societății se realizează cu ajutorul statului.

Asociat cu fondatoarea Angelo

Ovidiu Tuduruță a radiat în 2022 firma Delta Est Sulina, unde deținea 50%. Cealaltă jumătate era în proprietatea Paulinei Vals, fondatorul grupului de firme Angelo. Firma nu prea a avut activitate.  Tot în 2022, a radiat și Povești Tradiționale, pe care a deținut-o tot cu Paulina Vals (40% Tuduruță, 60% Vals).

Tuduruță deține  50% din Tactilmed Servicii SRL, celalată parte e în proprietatea Paul Tudor Madas, din Cluj-Napoca. Firma nu a avut activitate în ultimii ani.

Cine este Tuduruță

„Ovidiu Tuduruță este sucevean, trăiește la București și are un frate care lucrează într-o echipă ce monitorizează frontierele Uniunii Europene. Ovidiu are 35 de ani și a lucrat la Bruxelles timp de 5 ani pentru politicile de tineret în cadrul European Disability Forum. El este nevăzător și ne punem întrebarea cum a reușit să ofere consultanță atâtor autorități locale, pe sume totale ce depășesc 23 de milioane de lei. Cine întocmește dosarele, cine le verifică? Este oare cineva în spatele lui? Cum e posibil ca o persoană cu o asemenea dizabilitate să obțină pe bandă rulantă atâtea contracte? Și ne mai punem întrebarea dacă Ovidiu Tuduruță este chiar absent de la licitații. Dacă tot este expert în consultanță, este oare posibil să fie implicat, prin interpuși, și în acest gen de tranzacții, în sensul că ar putea influența câștigătorul respectivelor licitații? Mai exact, truchează licitațiile?

Ovidiu Tuduruță a trecut de la activitatea de expert într-o organizație europeană dedicată drepturilor persoanelor cu dizabilități la conducerea unei firme de consultanță în București. Firma sa, Ideas Funding Pack SRL, s-a specializat în elaborarea de proiecte pentru obținerea de fonduri prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, cu accent pe digitalizarea școlilor și a altor instituții publice. Într-un interviu dat G4Media, Tuduruță s-a plâns că puține dintre autorități solicitante includ echipamente specifice persoanelor cu dizabilități în proiectele lor, deși ar putea beneficia de astfel de facilități. Materialul respectiv spune că Tuduruță și-a pus amprenta și în domeniul serviciilor medicale, dezvoltând o aplicație inovatoare, Beesers, destinată facilitării livrării serviciilor medicale la domiciliu. Acest proiect, inițiat cu un buget de investiții de 300.000 de euro, a avut un impact semnificativ, conectând personalul medical calificat și pacienții într-o manieră eficientă și modernă.