Un nou contingent de pompieri români a ajuns în Grecia; intervin la un incendiu izbucnit în zona Penteli

Cel de-al doilea contingent de pompieri români, care a ajuns în aceste zile în Grecia, intervine la prima misiune de localizare şi lichidare a incendiului izbucnit în proximitatea mai multor locuinţe din zona Penteli, aflată în nord-estul Atenei.

Misiunile desfăşurate constau în limitarea propagării incendiului spre zonele locuite, precum şi menţinerea unei linii de protecţie între frontul incendiului şi zona neafectată. Propagarea incendiului este favorizată de temperaturile care s-au menţinut ridicate în ultimele zile, precum şi de intensificările puternice ale vântului, precizează marţi IGSU.

Pentru prevenirea evenimentelor care să pună în pericol viaţa comunităţilor şi familiarizarea cu specificul zonei de intervenţie, la solicitarea ofiţerului de legătură elen, cei 28 de militari români, cu 3 maşini de stingere, 1 cisternă de mare capacitate, 1 autospecială cu capacitate de trecere mărită şi 2 autospeciale de primă intervenţie şi comandă, au efectuat misiuni de monitorizare în regiunea Attica, în jurul Parcului Naţional Schinia, precizează sursa citată.

„La acest moment, colegii noştri intervin la prima misiune de localizare şi lichidare a incendiului izbucnit în proximitatea mai multor locuinţe din zona Penteli, aflată în nord-estul Atenei”, arată IGSU.

În perioada 1 iulie – 1 august 2022, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, participă cu un modul naţional specializat de stins incendii de pădure la un program-pilot de prepoziţionare, organizat de Direcţia Generală Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienţei autorităţilor elene în gestionarea acestui tip de risc.

Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activităţii de pregătire a modulelor de intervenţie aparţinând statelor membre, precum şi îmbunătăţirea interoperabilităţii între forţele participante.

Activarea şi operaţionalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare şi stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locaţiile stabilite de partenerii eleni.

Suplimentarea tehnicii şi a personalului de intervenţie va fi realizată în funcţie de dinamica situaţiilor înregistrate în teren, la solicitarea autorităţilor elene, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.

Programul de asistenţă este finanţat de UE şi a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunităţile elene, după incendiile devastatoare înregistrate anul trecut. Acesta se regăseşte în noua politică a UE pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei şi reuneşte echipaje operative de stingere din mai multe ţări europene, menţionează IGSU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...