Un nou proces pentru cel mai vechi condamnat la moarte din lume

Justiția niponă a acceptat un nou proces în cazul unui bărbat care a stat cea mai lungă perioadă din lume pe culoarul morții.

Într-o decizie, calificată de susținătorii ei drept un pas înainte în direcția justiției, Înalta Curte din Tokyo a estimat, luni, că Iwao Hakamada, în vârstă de 87 de ani, va fi judecat pentru crimele (de care este cauzat), relatează Courrier International.

Hakamada lucra într-o uzină, când a fost arestat, în 1966, pentru că ar fi furat și asasinat un angajat, pe soția sa și cei doi copii ai lor. După condamnarea la pedeapsa capitală, în 1968, acest fost boxer a stat patru decenii pe culoarul morții, cu excepția unei eliberări temporare în 2014, când au fost aduse noi dovezi.

Testele ADN au arătat că ”sângele găsit pe haine (folosite de acuzație pentru a-i dovedi vinovăția) nu era al bărbatului octogenar. Fiabilitatea acestor teste a fost pusă totuși la îndoială printr-o altă decizie în justiție, ducând dosarul la Curtea Supremă japoneză. Aceasta a cerut, în 2020, Înaltei Curți din Tokyo să reexamineze cazul lui Iwao Hakamada.

Inițial Hakamda a mărturisit că el este criminalul, subliniază The Guardian. Dar, ulterior, el și a retras afirmația, pretinzând că poliția l-a amenințat și molestat timp de douăzeci de zile, în timpul interogatoriilor.

Sora lui, în vârstă de 90 de ani, a spus că a simțit o ușurare la anunțul că procesul fratelui său va fi reluat.

În cercurile militanților, cazul Iwao Hakamada este invocat frecvent pentru a critica sistemul judiciar japonez. Japonia, țară asiatică, este una din cele două state din G7 care au autorizat pedeapsa cu moartea (cu Statele Unite).

Condamnații la moarte sunt anunțați că vor fi executați în dimineața zile respective, iar familiile lor, în general, nu sunt informate despre moartea apropiaților decât după executare.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...