Un nou scandal al plajelor nou înființate mocnește pe litoralul românesc

O interpelare parlamentară recentă a unui deputat fost liberal readuce în prim plan o situație extrem de complicată de pe litoralul românesc al Mării Negre care va genera o mulțime de scandaluri.

”În anul 2021, a existat o mare problemă odată cu extinderea suprafețelor de plajă pe litoralul”

Deputatul Bogdan-Alexandru Bola, plecat de la PNL în tabăra Orban, a adresat recent o interpelarea ministrului UDMR al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, despre ” Închirierea plajelor și a suprafețelor de mare teritorială”. Această interpelare este surprinzătoare și, totodată, lasă loc la o mulțime de speculații întrucât deputatul Bogdan Bola a fost până să ajungă în 2020, în Parlament, chiar directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, adică entitatea care administrează toate plajele de pe litoralul românesc al Mării Negre. ”În anul 2021, a existat o mare problemă odată cu extinderea suprafețelor de plajă pe litoralul din județul Constanța, deoarece operatorii economici care aveau contracte de închiriere doar pentru plajele existente anterior nu puteau să avanseze către malul mării, fiind nevoiți să plaseze toată activitatea lor economică chiar la sute de metri față de mare. Recent a fost adoptată O.U.G. nr. 56/2022 care rezolvă această problemă pentru sezonul estival 2022”, precizează deputatul constănțean. Adică, recunoaște că anul trecut au fost probleme cu plajele noi, și sunt ultra cunoscute scandalurile din 2021, dar nu a spus nimic până acum.

Întrebări cu schepsis

Acum, însă, acesta scoate în evidență un aspect mai puțin cunoscut, dar extrem de important. ”Acum că problemele privind utilizarea suprafețelor noi de plajă au fost remediate, se ridică întrebări referitoare la modalitatea și momentul de atribuire a suprafețelor din marea teritorială aflate în dreptul plajelor închiriate urmând procedura prevăzută de H.G. nr. 183/2020 privind aprobarea închirierii unor bunuri imobile proprietate publică a statului, aflate în administrarea Administraţiei Naţionale ”Apele Române””. Ca atare, avându-se în vedere aspectele mai sus menționate, adică este destul clar că vor izbucni scandaluri cât de curând, deputatul Bogdan Bola în solicită ministrului Barna Tanczos să răspundă la următoarele trei întrebări:

  1. Care este stadiul metodologiei de licitare a suprafețelor de mare teritorială prevăzute de H.G. nr. 183/2020?
  2. Când vor fi scoase la licitație suprafețele de mare teritorială aflate pe teritoriul Județului Constanța?
  3. Există planșe ale suprafeței de 2.214.206.200 mp de mare teritorială ce ar putea fi închiriată conform H.G. nr. 183/2020?

Mai multe articole...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole