Un nou tratament contra psoriazisului, eficace și cu puține efecte secundare

Publicat: 03 iul. 2023, 07:20, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un nou tratament contra psoriazisului, eficace și cu puține efecte secundare

National Health Service (NHS), sistemul de sănătate publică din Marea Britanie, a aprobat un nou medicament destinat persoanelor diagnosticate cu psoriazis în formă agresivă, transmite Sante magazine.

Psoriazisul este o boală de piele, caracterizată prin apariția de plăci îngroșate, roșii, scuamoase și pruriginoase.

În cazurile severe, aceste plăci pot acoperi o mare parte a  corpului, provocând mâncărimi intense și sângerări.

Medicamentul aprobat de NHS, numit deucravacitinib, va fi prescris pacienților cu forme moderate și severe ale bolii și care nu răspund la alte tratamente.

Testele clinice au demonstrat că acest medicament ar permite reducerea a aproximativ trei sferturi din erupțiile cutanate provocate de psoriazis. În plus, testele au mai evidențiat că medicamentul prezintă mai puține efecte secundare comparativ cu celelalte medicamente folosite în prezent pentru tratarea psoriazisului.

În ultimii ani, au apărut numeroase medicamente, cunoscute sub numele de inhibitori JAK (medicamente pentru tratamentul mai mult afecțiuni inflamatorii), capabile să reducă inflamația asociată cu psoriazisul.

Totuși, cercetătorii au descoperit că aceste tratamente, care pot fi folosite și în cazul unor forme de artrită, prezintă riscuri majore de probleme cardiace, poate provoca apariția de cheaguri de sânge și chiar cancer.

Experții estimează că deucravacitinib îmbunătățește în mod substanțial calitatea vieții pacienților cu psoriazis.

Profesorul Laura Coates, reumatolog la Universitatea Oxford, a declarat: ”Este un medicament foarte eficace, ușor de administrat, fără a necesita o monitorizare specială. Este o veste excelentă pentru pacienții afectați de psoriazis care doresc să evite celelalte medicamente care pot provoca numeroase efecte secundare”.