Oamenii de știință au descoperit un ocean ascuns la 644 km sub suprafața Pământului. Un nou studiu a furnizat dovezi convingătoare ale existenței unui vast ocean în mantaua Pământului. Acest rezervor ascuns de apă, stocat într-un mineral rar numit ringwoodit, pune sub semnul întrebării ideile anterioare despre cantitatea de apă deținută de planetă, scrie Daily Galaxy.

Oamenii de știință cred acum că interiorul Pământului conține la fel de multă apă cât toate oceanele de la suprafață la un loc, blocată în minerale ale mantalei, aflate sub presiune și temperatură extreme.

Descoperirea se concentrează pe ringwoodit, un mineral aflat la presiune înaltă, care se formează în mantaua Pământului la adâncimi cuprinse între 402 și 660 km. Unicitatea ringwooditului constă în capacitatea sa de a reține moleculele de apă în structura sa cristalină.
„În sfârșit vedem dovezi ale unui ciclu al apei pe Pământ, ceea ce ar putea ajuta la explicarea cantității vaste de apă lichidă de pe suprafața planetei noastre. Oamenii de știință caută această apă lipsă, de adâncime, de zeci de ani”, a declarat co-autorul studiului, Steve Jacobsen. Descoperirea implică un ciclu continuu al apei nu doar la suprafață, ci pe întregul Pământ.

Capacitatea ringwooditului de a reține apa este extraordinară.

Jacobsen a remarcat: „Există ceva foarte special în structura cristalină a ringwooditului, care îi permite să atragă hidrogen și să rețină apa. Acest mineral poate conține multă apă în condițiile oferite de mantaua Pământului.”