Un ofițer rus, demisionat din armată, povestește cum a ajuns în Ucraina

Sub protecția anonimatului, un ofițer rus face pentru CNN niște dezvăluiri cel puțin interesante. Bărbatul, care a fost oripilat de ororile războiului, ca și de faptul că rușii ajunseseră, deși nu li se spusese nimic în acest sens, să se lupte cu ucrainenii, a demisionat din armata rusă și așteaptă acum să vadă ce i se întâmplă din cauza acestei decizii de demisie.

Dar să vedem ce spune el pentru CNN, acum, când nu mai este purtător de uniformă militară: „eram staționat cu grupul meu la Krasnodar, în sudul Rusiei, când pe 22 februarie, cu două zile înainte de invazie, nu s-au cerut și luat telefoanele fără nicio explicație. În acea noapte, toți soldații am pictat dungi albe pe vehiculele militare. Apoi, ordinul s-a schimbat, trageți litera Z, ca în Zorro, ni s-a spus.”

Militarul, care se afla printre trupele moscovite adunate la granițele din vestul Rusiei înainte de invazia Ucrainei, a afirmat că nimeni din grupul său nu credea că va avea loc un atac. „A doua zi am fost duși în Crimeea. Sincer să fiu, am crezut că nu mergem în Ucraina. Nu credeam că se va ajunge în acest punct”.

Fără radio, fără comunicații oficiale, fără telefon soldații nu aveau contact cu lumea din afară. Când au fost trimiși în Ucraina, după cum spune ofițerul a cărei identitate nu a fost dezvăluită, „unii tipi au refuzat deschis. Au scris un raport și au plecat. Nu știu ce s-a întâmplat cu ei. Eu am rămas. Mulți nu au înțeles pentru ce au fost toate acestea și ce făceam noi acolo. Civilii ne-au întâmpinat foarte prost, unii dintre ei și-au ascuns armele sub haine și când s-au apropiat de noi, au tras. Am ținut strâns pistolul și prima săptămână am fost într-o stare de replici. Nu m-am gândit la nimic.”

Dar, după câteva săptămâni, când a început să aibă acces la mijloace de comunicare și la știri, ofițerul a înțeles că trebuie să se retragă din asta. „Am aflat că magazinele din Rusia se închid și economia se prăbușește. M-am simțit vinovat pentru asta. Dar m-am simțit și mai vinovat pentru că am venit în Ucraina. În cele din urmă, mi-am adunat puterile și m-am dus la comandant să scriu o demisie ”.

Acum, ofițerul este acasă și așteaptă să vadă ce urmează.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole