Un om de afaceri l-a acuzat pe preşedintele Ucrainei că răspândeşte „o minciună absolută”

Omul de afaceri ucrainean Rinat Ahmetov l-a acuzat pe preşedintele Volodimir Zelenski (foto) că răspândeşte „o minciună absolută” privind posibila sa implicare într-o presupusă lovitură de stat în Ucraina, relatează agenţiile de presă Interfax-Ukraina şi Reuters.

Președintele Ucrainei declarase anterior, într-o conferință de presă, că serviciile ucrainene au descoperit un complot la adresa guvernului și că s-at fi încercat cooptarea în această acţiune şi a lui Rinat Ahmetov. „Informaţiile făcute publice de Volodimir Zelenski despre tentative privind atragerea mea într-un fel de lovitură de stat sunt o minciună absolută„, a transmis Ahmetov, patronul echipei de fotbal Şahtior Doneţk, într-un comunicat. „Sunt indignat de răspândirea acestei minciuni, indiferent care ar fi fost motivele preşedintelui. Poziţia mea a fost şi va fi fără echivoc: o Ucraină independentă, democratică şi întregită cu Crimeea şi regiunea mea natală, Donbas. Acţiunile mele confirmă aceasta”, susţine Ahmetov.

Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere estimată la 7,6 miliarde dolari (în luna octombrie a.c.), a promis să apere în continuare o „Ucraină liberă, o economie liberă, democraţia şi libertatea de exprimare”. „Ca unul dintre marii investitori din Ucraina, contribuabil şi angajator din ţară voi face tot ce îmi stă în putere pentru a preveni autoritarismul şi cenzura în Ucraina”, a mai spus Ahmetov.

Preşedintele ucrainean a ţinut să sublinieze că nu are informaţii precise

Am primit informaţii că la 1 decembrie va avea loc o lovitură de stat la noi în ţară. La 1 sau 2 decembrie. Serviciile secrete dispun nu doar de date operative, dar şi de înregistrări audio în care, să spunem, reprezentanţi ai Ucrainei discută cu reprezentanţi ai Rusiei despre participarea lui Rinat Ahmetov la o lovitură de stat în Ucraina”, a declarat preşedintele ucrainean, fără să excludă o „diversiune” montată împotriva omului de afaceri. Potrivit convorbirilor interceptate de serviciile speciale, societatea ucraineană ar fi pregătită pentru o nouă „revoluţie”, iar „Rinat Ahmetov ar fi dispus să se implice în problema schimbării preşedintelui în exerciţiu”, a declarat Zelenski, adăugând că el consideră că miliardarul este „atras” în această „aventură” de către persoane din anturajul său.

Preşedintele ucrainean a ţinut să sublinieze că nu are informaţii precise dacă Ahmetov însuşi ştie despre aceste lucruri, notează agenţia de presă ucraineană Lb.ua.Pentru a lămuri toate acestea, Zelenski l-a invitat public pe Rinat Ahmetov să-i facă o vizită la biroul prezidenţial. Ulterior, Volodomir Zelenski l-a acuzat indirect pe Ahmetov că companiile sale şantajează autorităţile cu o criză energetică şi cu oprirea furnizării agentului termic. Declaraţiile şefului statului ucrainean, care a promis combaterea corupţiei în campania electorală, intervin în contextul în care Rada Supremă (parlamentul unicameral) a adoptat un proiect de lege privind „dezoligarhizarea” ţării pentru a limita influenţa oligarhilor asupra administraţiei statului, sub incidenţa căruia ar putea să ajungă şi Ahmetov.

Aceste tensiuni pe plan intern se suprapun escaladării situaţiei în jurul graniţelor Ucrainei, unde noile mişcări de trupe ruseşti au fost denunţate de către Occident.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Ședință guvern Ciucă

Planul de austeritate s-a amânat! Guvernul nu votează Ordonanța, ci va...

Răsturnare de situație la mult anunțatul plan de reducere a cheltuielilor statului. S-a amânat! În schimb, guvernul va avea luni, 24 aprilie, runde de...

Cardul de energie – Ce se va întâmpla cu beneficiarii care...

Autoritățile iau în calcul să schimbe unele reguli care vizează beneficiarii cardului de energie, care își schimbă domiciliul, potrivit unui proiect de act normativ. Proiectul...