Un oraș din Cehia lansează o monedă locală pe care o primesc locuitorii care se vaccinează

Locuitorii din Kyjov (Cehia) care se vaccinează primesc echivalentul a 19 dolari în monedă locală, pentru a-i cheltui în magazine și cafenele, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Cei aproximativ 2.000 de locuitori din Kyjov primesc fiecare „corrents” în valoare de 400 de coroane (19 dolari). Numele monedei combină cuvintele „coronavirus” și „monedă” iar beneficiarii îi pot cheltui la 40 de firme, inclusiv magazine de încălțăminte, o farmacie și un fast-food.

Atunci când fac o achiziție în cadrul schemei, participanții plătesc jumătate din aceasta cu corrents și cealaltă jumătate cu banii lor.

Este bine să îi sprijinim pe oameni să vină să cumpere un burger și să ne susțină și pe noi”, a spus Verka Vaskova, care lucrează la un punct de vânzare fast-food lângă piața principală din Kyjov. „Oamenii sunt interesați”, a spus ea.

Republica Cehă, care are o populație de 10,7 milioane de locuitori, a fost puternic afectată de pandemie. Restricțiile țineau majoritatea magazinelor neesențiale închise de la sfârșitul lunii decembrie până în această săptămână.

Schema Kyjov este finanțată cu 800.000 de coroane (38.000 de dolari) de către o persoană privată care nu dorește să rămână anonimă și administrată de Pepe Rafaj, care a venit cu ideea.

Rafaj se referă la corrents ca „bani cu drona”, o modalitate de a-i compara cu mult discutatul concept de „bani din elicopter” – sumele acordate direct cetățenilor ca o formă de sprijin.

Am vrut să-mi dau seama cum să iau bani din elicopter și să-i schimb în bani cu drona, care vor fi cheltuiți eficient pentru creșterea cererii și ofertei”, a spus el.

Consumatorii se înregistrează online pentru un cont de correntsi. Atunci când fac o achiziție, tot ce trebuie să facă este fie să ofere companiei numărul actului de identitate, fie să utilizeze un cod livrat printr-un mesaj text.

Compania trimite apoi un mesaj text către sistem, care transferă automat suma din contul clientului în contul propriu. Compania transformă apoi corrents în coroane, de obicei a doua zi.

Banca centrală a țării clasifică schema Kyjov ca un sistem local devouchere electronice și, prin urmare, nu este o chestiune care să îngrijoreze autoritatea monetară.

În acest moment, pentru un scop atât de extraordinar, poate fi un instrument adecvat„, a declarat guvernatorul Jiri Rusnok pentru Reuters.

Primarul orașului Kyjov, Franisek Lukl, a declarat că speră că schema va putea fi extinsă și în alte părți ale Republicii Cehe, folosind probabil bani din fondurile de recuperare post-pandemică ale Uniunii Europene. El a spus că intenționează să discute acest lucru cu ministrul muncii săptămâna viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...