Un părinte din trei dă copiilor medicamente contra febrei atunci când nu este nevoie

Publicat: 23 feb. 2023, 14:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un părinte din trei dă copiilor medicamente contra febrei atunci când nu este nevoie
Sursă foto: pixabay.com

Potrivit unui recent sondaj realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan (SUA), un părinte din trei dă copiilor medicamente contra febrei atunci când nu este nevoie.

În total, în perioada august – septembrie 2022, au fost adunate 1.376 de răspunsuri de la părinți de copii cu vârste de până la 12 ani.Frecvent, părinții se îngrijorează atunci când copilul lor are febră și fac tot ce se poate pentru a-i reduce temperatura. Totuși, probabil ei nu știu că, în general, cel mai important este să-i asigure copilului confortul, explică Susan Woolford co-director la Mott Poll și pediatru.

”Unii părinți se grăbesc să le dea copiilor medicamente. Dar, adesea este mai bine să lași febra să evolueze fără a interveni. A scădea temperatura unui copil, în general, nu ajută la vindecarea mai rapidă a bolii”, explică dr. Woolford.

Atenție la efectele secundare

De fapt, o febră mică acționează ca o armă pentru a ajuta la combaterea infecției. De asemenea, există riscul de a provoca unele efecte secundare dând copilului prea multe medicamente.

În plus, în funcție de metoda folosită pentru a lua temperatura, rezultatul ar putea fi diferit. În cazul copiilor mici, cea mai precisă metodă de măsurare a tempraturii este cea rectală.

Pediatrul Susan Woolford nu recomandă folosirea unor aparate plasate direct pe frunte. ”Metoda folosită pentru a lua temperatura unui copil este importantă pentru un rezultat corect.

Măsurătorile frontale pot fi inexacte dacă dispozitivul este plasat prea departe sau dacă fruntea copilului este transpirată.

Termometrele auriculare nu sunt recomandate nou-născuților, întrucât cerumenul poate să interfereze și să denatureze rezultatul.

Specialistul mai atrage atenția părinților și asupra folosirii unor medicamente care pot masca simptomele.

”Medicamentele folosite pentru a scădea temperatura tratează și durerea. Dar, frecvent, durerea este un semn care ajută la localizarea sursei unei infecții. Mascând durerea, medicamentele contra febrei pot să întârzie precizarea diagnosticului și, deci, momentul administrării tratamentului corect”.

Dr. Woodford subliniază că este important ca părinții să noteze orele când copilul ia medicamentele pentru a evita supradozarea.

Când un copil are 37,9 grade Celsius cu o rinită, nu se administrează antibiotice, nu se administrează paracetamol. În aceste cazuri, se recomandă o baie și supravegherea constantă. Când  un sugar sub trei luni face febra 39 de grade, atunci se recomandă consultarea de urgență a medicului, apel la 112.