Un posibil răspuns la întrebarea: De ce persoanele obeze sunt expuse formelor grave de Covid-19?

Publicat: 13 dec. 2021, 22:44, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Un posibil răspuns la întrebarea: De ce persoanele obeze sunt expuse formelor grave de Covid-19?
obezitate gras, diabet

Un studiu recent sugerează că SARS-CoV-2 poate infecta celule adipoase, ceea ce ar explica de ce persoanele obeze sunt expuse formelor grave și prelungite de Covid-19.

Cercetătorii de la Stanford, cu ajutorul colegilor lor din Elveția și Germania, au observat prezența ARN-ului SARS-CoV-2 în adipocite, celulele care stochează grăsimile, și în celulele imunitare din țesuturile grase. Aceste rezultate, apărute deocamdată pe serverul de prepublicare BioRxiv, ar explica, parțial, de ce persoanele obeze (IMC – indice de masă corporală peste 30) sunt mai afectate de formele grave și prelungite de Covid-19.

Dacă obezitatea este legată de mai multe patologii care pot agrava Covid-19, cum sunt diabetul sau tulburările inflamatorii de exemplu, totuși nu toate persoanele obeze sunt expuse. Dar în cazul acestor persoane riscul persistă, fără ca experții să precizeze cauzele exacte.

Țesuturile adipoase, rezervor pentru SARS-CoV-2

Una dintre aceste cauze ar putea fi capacitatea lui SARS-CoV-2 de a infecta adipocitele. Cercetătorii au colectat de la pacienții operați prin chirurgie barică eșantioane de grăsime viscerală, sub cutanată, peri și epicardială pe care au infectat-o cu SARS-CoV-2. Genomul coronavirusului a fost identificat în adipocitele mature, nu și în preadipocite. Coronavirului poate, de asemenea, să infecteze un sub tip de macrofage, numite macrofage C2, din țesuturile adipoase, transmite Futura Sante.  

Cercetătorii au constatat că aceste macrofage sunt pro-inflamatorii. Ele secretă citokine, cunoscute pentru amplificarea reacției inflamatorii sau atragerea altor celule imunitare în acest proces.

Concluziile acestui studiu, dacă vor fi confirmate și de alte studii, ar putea oferi un punct de plecare pentru explicarea formelor grave de Covid-19 în cazul persoanelor obeze, dar și pentru apariția a ceea ce s-a numit Covid long, dacă țesuturile adipoase formează un rezervor pentru SARS-CoV-2.