Un preot dat afară de Mitropolie e lăsat să slujească de judecători. Decizia schimbă cutuma BOR (video)

Un preot dat afară de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cercetat penal pentru „exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”, a fost achitat și lăsat să slujească în continuare de magistrați. Este prima dată când o decizie de caterisire a Bisericii Ortodoxe Române este anulată de instanță, fapt ce înseamnă că magistrații pot decide cine e preot, nu BOR.

Ioan Ungureanu, preot al parohiei din localitatea Schit Orăşeni, judeţul Botoşani, a fost caterisit de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în 2017. Unul dintre motive ținea de faptul că le cerea enoriașilor să îşi ardă cardurile de sănătate, spunându-le că, scris invers, „card„ se citește „drac”. Conform Ziarul de Iași, unor enoriaşi ar fi refuzat să le ofere Sfânta Împărtăşanie dacă nu ardea cardurile respective de faţă cu el.

Dat afară de mitropolie,  a continuat să săvârşească slujbe, inclusiv în biserica pe care a refuzat să o părăsească. Din acest motiv, procurorii au decis să îl trimită în judecată pentru „exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”.

„Nu se poate pedepsi un lider religios”

Cinci ani mai târziu, la finalul lunii ianuarie 2023, magistraţii de la Judecătoria Botoşani au respins acuzaţiile procurorilor şi l-au achitat pe Ioan Ungureanu. Au motivat că fostul preot nu poate fi acuzat de exercitarea fără drept a profesiei sale fără a intra în contradicţie cu dreptul pluralismului religios, mai ales dacă slujbele erau solicitate de către comunitate.

„Pedepsirea cuiva doar pentru că a acţionat ca lider religios al unui grup care îl urmează voluntar nu este compatibilă cu cerinţele pluralismului religios într-o societate democratică.

Într-o societate democratică, statul nu are nevoie să ia măsuri pentru a garanta rămânerea sau plasarea comunităţilor religioase sub o conducere unică. Or, în speţa de faţă argumentele reţinute îşi găsesc întrutotul aplicabilitatea, astfel încât, instanţa consideră că fapta pentru care inculpatul a fost trimis în judecată nu este săvârşită cu gradul de pericol prevăzut de legea penală, motiv pentru care se va dispune achitarea inculpatului”, au motivat judecătorii.

Caterisit „definitiv şi irevocabil”

Deşi acesta a fost caterisit în decembrie 2017, după mai multe procese la Botoşani, Dorohoi şi Suceava, a fost nevoie de executare silită pentru ca Ungureanu să predea mai multe lucruri pe care şi le-a însuşit când a fost dat afară cu forţa din biserică.

 Conform magistraţilor, acesta a fost obligat de instanţă să predea toate bunurile mobile ale parohiei, actele de proprietate, certificatul de înregistrare fiscală, ştampila cu sigiliul parohiei şi toate registrele întocmite în trecut.

Primele procese, demarate în 2020, au fost soluţionate definitiv abia la mijlocul anului trecut, instanţa dând dreptate integral Mitropoliei pe speţa civilă.

„Ultima decizie pronunţată de instanţa de judecată nu are niciun efect privitor la repunerea în funcţie sau în slujire a fostului preot Ioan Ungureanu. Acesta a fost caterisit, decizie care s-a menţinut până la cea mai înaltă instanţă de judecată din cadrul Bisericii Ortodoxe Române (Consistoriul Superior Bisericesc), devenind definitivă şi irevocabilă.

Domnul Ioan Ungureanu a contestat ulterior decizia de caterisire şi în instanţele civile, ajungând astfel până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a menţinut hotărârea pronunţată de Curtea de Apel Iaşi. Prin urmare, statutul său de preot caterisit este definitiv şi irevocabil atât în faţa instanţelor bisericeşti, cât şi în faţa instanţelor civile”, a transmis Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iaşilor.

1 COMENTARIU

  1. În mai toate profesiile, angajații care primesc salarii și de la stat, de la buget, au card de sănătate iar ca să profeseze, anual, fac câte un control medical inclusiv psihiatric. Nu știu dacă acel domn popă a trecut pe la psihiatru dar cred că nu ar trece de vreunul. Personal, nu dau doi bani pe verdictul unui tribunal care nu ține cont de starea mintală a inculpatului. Apropo, știe cineva cum stau cu sănătatea mintală domnii care lucrează sub titlu de popă prin satele noastre?
    Deci, citit invers, card e drac, dracul fiind și el o ființă divină, că doar n-o fi apărut așa, de capul lui.
    Se zice, în vorbă populară, că banu-i ochiul dracului. Mă întreb ce caută ochiul dracului în buzunarul popii? Cardul de sănătate nu-i bun, dar cardul bancar și banii scoși pe el sunt buni?
    Acum, de judecători nu mă mir, dar și oamenii au minte nu glumă de se iau după un drac de popă. Bietul răspopit Creangă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...