Un profesor de economie bagă zâzanie între bănci și deponenți

Profesorul de economie Cristian Păun consideră că băncile ar trebui să facă și ele plângere la ANPC contra deponenților, pentru că au o situație similară cu debitorii lor și plătesc dobânzi la depozitele la termen disproporționat față de ratele de rambursare către aceștia, mai ales la certificatele de depozit.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a realizat recent o serie de verificări cu privire la modul în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valuta, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.

Instituția a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de bănci cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.

‘’Băncile ar trebui să facă și ele plângere la ANPC contra deponenților pentru că au o situație similară cu debitorii lor și plătesc dobânzi la depozitele la termen disproporționat față de ratele de rambursare către aceștia. Mai ales la certificatele de depozit. În plus, ar trebui invocat și faptul că, la unele depozite la termen, adesea, băncile trebuie să ramburseze tot capitalul deponentului înainte de termen, în cazul în care acesta se răzgândește. Fără penalizarea deponentului și cu toată dobânda datorată până în acel moment. Și chiar dacă acel capital împrumutat de la el băncii pentru câteva luni este deja într-un credit ipotecar pe 30 de ani. Ar trebui și aici egalitate și echilibru just între principal și dobândă la creditele pe care le fac de la noi, cei care economisim. Tratamentul ar trebui să fie identic, fiind vorba tot de un credit”, a postat pe Facebook Cristian Păun.

Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancțiuni contravenționale, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...