Un profesor debutant câștigă cât un îngrijitor de la Educație. Legea salarizării, în coadă de pește

Anul școlar este pe cale să se încheie mai devreme cu o lună, adică la sfârșitul lunii mai, dacă profesorii vor declanșa greva generală, din cauză că nu li se majorează salariile, așa cum li s-a promis.

Dascălii sunt de-a dreptul revoltați, pentru că s-a ajuns ca un profesor debutant, de exemplu, să câștige cât un îngrijitor de la Ministerul Educației, iar la o vechime de 25 ani leafa este similară cu cea a unui șofer.

Miercuri, profesorii au pichetat sediul Guvernului timp de o oră, nemulţumiţi de salarizarea din sistem, dar şi de intenţiile Executivului de a plafona cheltuielile de personal la nivelul anului 2022, cu impact negativ suplimentar pentru angajaţii din învăţământ.

Sindicaliştii au depus, la Guvern, un material legat de proiectul de Ordonanţă privind eficientizarea cheltuielilor bugetare. Mai mult, amenință cu un nou  marş de protest pe data de 10 mai.

Profesorii se plâng că un profesor cu o vechime de 25 de ani la catedră a ajuns să aibă un salariu net de aproximativ 3.200, adică tot atât cât primește un șofer de la Ministerul Educației. Mai mult, șoferii și îngrijitorii de la Ministerul Educației încasează un spor pentru condiții vătămătoare, care poate să ajungă până la 15% din salariul de bază, un spor care nu există pentru profesori, potrivit Antena3.

Iar exemplele pot continua. Așa se face că la cabinetele parlamentare, atât deputații, cât și senatorii au dreptul să își angajeze curier personal, care poate să primească un salariu de aproximativ 3.200 de lei, bani în mână, adică cu circa 300 de lei în plus față de șoferii de la același cabinet parlamentar.

Deși Guvernul s-a angajat să vină cu o nouă lege a salarizării bugetare, nu s-a întâmplat nimic, iar, cel mai probabil, abia spre finalul anului să se poată vorbi despre așa ceva.

Deocamdată, însă, atât majorările promise, cât și cele cuvenite, conform legii, sunt amânate, deoarece nu sunt bani la buget.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...