Un român a făcut fundația celui mai înalt bloc ce se construiește în Grecia

Publicat: 14 iun. 2024, 18:57, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Un român a făcut fundația celui mai înalt bloc ce se construiește în Grecia

Compania Octagon Fundații Speciale, deținută de omul de afaceri Maximilian Ene, a făcut fundația Riviera Tower, un zgârie-nori rezidențial aflat în prezent în construcție în Atena. 

Situat în districtul de coastă Elliniko, înălțimea sa planificată de 198 metri o va face cea mai înaltă clădire din Grecia. Turnul proiectat de Foster + Partners, dezvoltaat de Lamda Development și construit de Aktor, parte din grupul Intrakat, când va fi finalizat în 2026, va găzdui 200 de apartamente pe 50 de etaje. Turnul va prezenta caracteristici de construcție ecologică, iar dezvoltatorii săi urmăresc certificarea LEED Gold.

Compania din România a încasat 3 milioane de euro pentru lucrarea sa, au declarat pentru PUTEREA reprezentanții Aktor. Aceștia au spus că au ales Octagon Fundații Speciale după ce au testat piața și prin recomandări.

Maximilian Ene conduce activitatea de construcții a societății, fiind inginer constructor, absolvent al Facultății de Hidrotehnică în 1995. A asigurat managementul și coordonarea unui număr mare de proiecte de fundații speciale de mare complexitate în România, Bulgaria, Turcia, Dubai-UAE.

32.000 de euro pe metru pătrat

Procesul de pre­vânzare a locuințelor de lux lansat de Lamda Development în Elliniko a fost finalizat, cu rate de vânzare de până la 32.000 de euro pe metru pătrat, asigurând venituri totale de 1,2 miliarde de euro. Foarte mulți dintre cumpărători sunt cetățeni ruși.

Directorul general, Odisseas Athanasiou, a declarat în adunarea generală anuală a Lamda că „în Turnul Riviera, prețurile apartamentelor au început de la 10.000 de euro/mp la etajele inferioare și au ajuns până la 32.000 €/mp la etajele cele mai înalte”

Chiar și în cazurile în care au existat anulări de contracte provizorii, revânzarea imediată a proprietății respective s-a realizat la un preț cu 15-20% mai mare decât inițial, permițând companiei să-și asigure venituri mai mari.

În cazul Turnului Riviera, cele 170 de apartamente au fost vândute pentru un total de 625 de milioane de euro – adică prețul mediu de vânzare a fost de 3,6 milioane de euro. Cumpărătorii au fost în proporție de 96% greci (fie că locuiesc permanent în Grecia sau în străinătate), în timp ce jumătate din cele 110 apartamente ale Cove Residences și parcelele în care vor fi construite vile de lux au fost vândute grecilor și jumătate străinilor. Lamda nu a promovat încă vânzările imobiliare în afara Greciei, care vor avea loc începând cu 2024.

În acest moment construcția arată astfel: