Un român din patru vrea un al doilea job în 2021. Avertismentul psihologilor

Publicat: 17 ian. 2021, 07:32, de Mădălina Bălăceanu, în ECONOMIE , ? cititori
Un român din patru vrea un al doilea job în 2021. Avertismentul psihologilor

Pandemia i-a făcut pe mulți români să fie mai atenți cu banii. Conform unui studiu făcut de o companie de consultanță, 42% dintre respondenți au spus că în 2021 își doresc să strângă mai mulți bani. O treime dintre aceștia doresc să aducă îmbunătățiri locuinței, 28% dintre ei ar vrea să plece în vacanță într-un loc deosebit. Iar unul din patru spune că și-ar dori un al doilea job sau un venit suplimentar.

Pandemia de coronavirus i-a făcut pe români să fie mult mai atenți cu banii, în condițiile în care multe locuri de muncă s-au pierdut. Pentru a strânge cât mai mulți bani, oamenii vor să își ia și un al doilea job, decizie care i-ar putea afecta mai grav decât cred, spun psihologii.

Un studiu realizat de o companie de consultanță arată că 42% dintre respondenți au spus că în 2021 își doresc să strângă cât mai mulți bani. De asemenea, o treime dintre aceștia își doresc să își îmbunătățească locuința, iar 28% dintre ei ar vrea să plece în vacanță într-un loc deosebit. Unul din patru spune că ar vrea să își ia al doilea job.

Decizia este emoțională și ar putea afecta pe cei care o iau, dar și pe cei din jur, a explicat la Digi24 psihologul Gabriela Maalouf.

„Oamenii iau preponderent decizii emoțional. Am avut o criză, oamenii au fost izolați, probabil unii și-au pierdut locul de muncă, au experimentat un efort financiar. Îi sfătuiesc să aibă grijă la deciziile pe care le iau, să se asigure că nu sunt emoționale și că sunt potrivite cu dinamica familiei. Pe fond emoțional decidem extrem de repede, în câteva secunde facem sau nu ceva. Experiența și statistica arată că putem lua emoțional decizii nepotrivite.

 Este bine să economisim, să ne trăim viața, să mergem în excursia așteptată, dar întotdeauna să ne asigurăm că dinamica familiei ne permite.

Să ne luăm un job în plus, în condițiile în care suntem deja solicitați mental sau fizic, asta poate aduce un efort suplimentar.

E ok să fac asta din punctul meu de vedere, dar din al celorlalți care sunt costurile? Dacă ne costă epuizare mentală și fizică, lucruri neplăcute în cuplu sau familie, e bine să le cântărim de câteva ori înainte să luăm decizia.

Deciziile emoționale conduc spre o nouă capcană”, a spus psihologul.