Un român și un bulgar, aproape de statutul de unicorn în Silicon Valley. Startup-ul lor, evaluat la 900 milioane dolari în doar doi ani

Publicat: 24 iul. 2025, 11:16, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Un român și un bulgar, aproape de statutul de unicorn în Silicon Valley. Startup-ul lor, evaluat la 900 milioane dolari în doar doi ani

Tudor Achim, un român pasionat de tehnologie, și Vladimir Tenev, un antreprenor miliardar de origine bulgară, au pus bazele, în SUA, unei companii care, în doar doi ani, a devenit una dintre cele mai urmărite prezențe din domeniul inteligenței artificiale. Startup-ul lor, Harmonic, a atins o evaluare de 900 milioane de dolari, apropiindu-se rapid de statutul de „unicorn”, în urma unei runde de finanțare de serie B de 100 milioane dolari, condusă de fondul de investiții Kleiner Perkins.

Ce face startup-ul Harmonic?

Compania dezvoltă un model de „superinteligență matematică”, botezat Aristotle, care promite să rezolve probleme deschise nu doar în matematică, ci și în fizică și informatică.

„Vrem să integrăm acest model în aplicații din lumea reală, acolo unde AI-ul poate aduce valoare imediată și profundă”, transmit fondatorii, potrivit bugetul.ro.

Tudor Achim nu este la prima experiență antreprenorială în tech. Înainte de Harmonic, el a fost implicat în dezvoltarea helm.ai, o companie din domeniul conducerii autonome.

Cine este Vladimir Tenev

Vladimir Tenev s-a născut la Varna, în Bulgaria, și a emigrat în SUA la doar 4 ani, alături de părinții săi, angajați ai Băncii Mondiale. A urmat liceul la Thomas Jefferson High School for Science and Technology, apoi Universitatea Stanford, unde l-a cunoscut pe Baiju Bhatt, cu care a fondat Robinhood, aplicația de tranzacționare care a revoluționat piețele financiare americane.

O altă voce critică la adresa statului român

În timp ce românii fac performanță în străinătate, un antreprenor maghiar cu afaceri în România acuză lipsa de predictibilitate și tratamentul inechitabil din partea autorităților.

„Statul român i-a aţâţat pe angajatori şi pe angajaţi unii împotriva celorlalţi. Ambele părţi consideră că cealaltă le exploatează”, a declarat acesta.

Mai mult, a comparat comportamentul autorităților cu o boală autoimună: „organismul atacă propriul organism”.

Antreprenorul, care activează și în Ungaria, a trimis o scrisoare Ministerului Finanțelor prin care a cerut eliminarea taxei de 1% pe cifra de afaceri sau aplicarea ei tuturor actorilor economici, indiferent de mărimea afacerii.

„După cum am spus, nu am primit niciun răspuns. Se vorbește despre atragerea investitorilor în țară, dar cei care sunt deja aici sunt ignorați”, a mai adăugat acesta.