Un student de 76 de ani şi-a finalizat doctoratul după 50 de ani

Un cetățean britanic a transpus în practică zicala „niciodată nu e prea târziu”. Așa că, la 76 de ani este student și își dă doctoratul după 50 de ani.

Dr.Nick Axten, în vârstă de 76 de ani, a declarat că a avut nevoie „o reflecţie îndelungată şi serioasă” în perioada care s-a scurs.

În 1970, Dr. Axten a primit o prestigioasă bursă Fulbright pentru un doctorat în sociologie matematică la Universitatea din Pittsburgh, Statele Unite, însă după cinci ani s-a întors în Marea Britanie cu doctoratul neterminat.

Universitatea din Bristol i-a conferit acum titlul de Doctor în Filosofie, în prezenţa soţiei sale Claire Axten şi a nepoatei sale Freya, de 11 ani.

A avut nevoie de 50 de ani ca să de hotărască

„Ceea ce am încercat să fac la începutul anilor ’70 a fost extraordinar de dificil. Unele probleme sunt atât de mari încât este nevoie de cea mai mare parte a vieţii pentru a le da de cap. Au nevoie de o reflecţie îndelungată. Aceasta mi-a luat 50 de ani”, a declarat Nick Axten.

Cercetarea lui Axten, pe care acesta speră să o publice, se bazează pe idei la care el lucra în Statele Unite în urmă cu cinci decenii.

Este o nouă teorie pentru înţelegerea comportamentului uman bazată pe valorile pe care fiecare persoană le deţine, despre care Axten crede că are potenţialul de a schimba viziunea asupra psihologiei comportamentale.

Când şi-a început lucrarea de licenţă la Leeds în 1967, bărbaţii purtau părul lung, iar femeile fuste mini. Fumatul în interiorul clădirilor universitare era normal, iar computerele personale erau încă de domeniul SF-ului.

„Era încă mişcarea ‘flower power’ şi era un sentiment revoluţionar. Era vremea Războiului din Vietnam, a Parisului, a Pragăi şi a adunărilor studenţeşti”, îşi aminteşte el.

„Sociologia şi psihologia erau deodată subiecte explozive. M-am dus să le studiez pentru că am vrut să înţeleg oamenii”, a povestit el.

„Mi-a plăcut să fiu din nou student la Universitatea din Bristol. Toţi ceilalţi absolvenţi de filosofie aveau în jur de 23 de ani, însă
m-au acceptat ca pe unul de-al lor. Sunt oameni inteligenţi, plini de idei şi mi-a plăcut să vorbesc cu ei – mai ales la pub după-amiază”, a precizat Axten.

S-a înscris la 69 de ani pentru un master în filosofie

„Să faci un doctorat este o muncă grea, dar a fost genial”, a adăugat el.

La vârsta de 69 de ani, Dr. Axten s-a înscris la Universitatea din Bristol în 2016 pentru a face un master în Filosofie. El a studiat apoi pentru un doctorat în Filosofie la aceeaşi universitate şi l-a terminat în 2022, la vârsta de 75 de ani.

Nick Axten locuieşte în Wells, Somerset, împreună cu soţia sa, este tatăl a doi copii şi are patru nepoţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Arafat şi şefii IGSU, cercetaţi penal de procurorii militari pentru vătămare...

Exploziile de la staţia GPL din Crevedia au scos în evidenţă modul defectuos de intervenţie al departamentului condus de Raed Arafat. Evenimentul de la...