Un supliment banal elimină din corp chimicalele care nu pleacă niciodată
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/Proiect-nou-1-3.jpg)
Un supliment alimentar din fibre solubile extrase din ovăz, administrat înainte de mese, ar putea contribui la reducerea nivelurilor de substanțe periculoase cunoscute sub numele de „chimicale eterne” (PFAS) din organism, potrivit unui studiu publicat recent în revista Environmental Health.
PFAS (substanțe per- și polifluoroalchilice) sunt compuși sintetici utilizați pe scară largă în diverse produse de uz cotidian, precum tigăi antiaderente, cosmetice, ambalaje alimentare, spume pentru stingerea incendiilor, materiale textile rezistente la pete și îmbrăcăminte impermeabilă. Aceste substanțe sunt extrem de persistente în mediu, având o durată de degradare de sute de ani, și sunt asociate tot mai frecvent cu probleme grave de sănătate, cum ar fi scăderea fertilității, întârzieri în dezvoltarea copiilor și un risc crescut de apariție a unor tipuri de cancer, scrie The Independent.
„În ciuda îngrijorărilor crescânde privind toxicitatea PFAS, intervențiile specifice pentru reducerea nivelurilor acestora în organism sunt limitate”, subliniază autorii studiului. În prezent, tratamentele clinice pentru eliminarea PFAS din corp sunt extrem de reduse.
Cercetări anterioare au indicat că fibrele de tip beta-glucan, prezente în ovăz, orz și secară, pot lega aceste substanțe chimice în sistemul digestiv, împiedicând reabsorbția lor în sânge. Studiul recent a analizat impactul unui supliment alimentar care conține un gram de fibre beta-glucan din ovăz, administrat înaintea fiecărei mese.
Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 72 de bărbați canadieni, cu vârste între 18 și 65 de ani, toți având niveluri detectabile de PFAS în sânge. Dintre aceștia, 42 au primit suplimentul alimentar, în timp ce 30 au primit un placebo pe bază de orez. După patru săptămâni, analizele de sânge au arătat o scădere de aproape 10% a concentrațiilor a două dintre cei mai periculoși compuși PFAS – acidul perfluorooctanoic (PFOA) și sulfonatul de perfluorooctan (PFOS) – la participanții care au primit fibrele din ovăz.
Deși reducerea este modestă, cercetătorii consideră că rezultatele reprezintă un prim pas important spre dezvoltarea unei intervenții alimentare accesibile și sigure pentru reducerea încărcăturii de PFAS din corpul uman.
„Rezultatele acestei analize pilot sugerează o intervenție posibilă și practică, care ar putea contribui la reducerea nivelurilor de PFAS din organism”, concluzionează autorii. Totuși, aceștia atrag atenția că sunt necesare studii suplimentare, cu un eșantion mai mare, o durată mai lungă a intervenției și cantități mai relevante din punct de vedere clinic, pentru a evalua cu exactitate eficiența fibrelor solubile în eliminarea acestor compuși toxici.