Un tribunal rus dispune arestarea în lipsă a Iuliei Navalnaia

Publicat: 09 iul. 2024, 22:33, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Un tribunal rus dispune arestarea în lipsă a Iuliei Navalnaia

Un tribunal din Moscova a ordonat marți arestarea în lipsă a Iuliei Navalnaia, văduva politicianului de opoziție Aleksei Navalnîi, pentru o perioadă de două luni, relatează Reuters. Instanța a acuzat-o pe Navalnaia, care locuiește în afara Rusiei, de participare la un grup „extremist”. Această decizie înseamnă că Navalnaia ar fi arestată imediat dacă s-ar întoarce în Rusia.

Navalnaia, în vârstă de 47 de ani, a devenit o figură proeminentă după moartea soțului ei într-o colonie penală din Arctica, în februarie. Ea a declarat că va continua lupta pentru „frumoasa Rusie a viitorului”, o viziune promovată de Navalnîi. Într-o postare pe platforma X, Navalnaia a îndemnat susținătorii să se concentreze pe lupta împotriva liderului rus Vladimir Putin.

„Când scrieți despre asta, vă rog să nu uitați să scrieți principalul lucru: Vladimir Putin este un ucigaș și un criminal de război”, a scris ea. „Locul lui este în închisoare, și nu undeva la Haga, într-o celulă confortabilă cu un televizor, ci în Rusia – în aceeași colonie (penală) și în aceeași celulă de 2 pe 3 metri în care l-a ucis pe Aleksei”, a adăugat Navalnaia.

Reacțiile internaționale și rolul Navalnaiei

Kremlinul a negat orice implicare în moartea lui Navalnîi. De la decesul soțului ei, Iulia Navalnaia s-a întâlnit cu numeroși lideri occidentali de rang înalt, inclusiv cu președintele american Joe Biden la San Francisco.

Săptămâna trecută, ONG-ul Human Rights Foundation, cu sediul în SUA, a numit-o pe Navalnaia președinte. Ea a declarat că va utiliza această poziție pentru a intensifica lupta împotriva regimului lui Putin și pentru a promova viziunea soțului ei pentru viitorul Rusiei.

„Vom lua în considerare tot ceea ce poate fi util pentru a lupta împotriva lui Putin, pentru a lupta pentru Rusia frumoasă a viitorului”, a afirmat Navalnaia pe platforma X.

Decizia tribunalului rus de a ordona arestarea în lipsă a Iuliei Navalnaia subliniază tensiunile continue dintre autoritățile ruse și mișcarea de opoziție. În timp ce Kremlinul neagă orice implicare în moartea lui Navalnîi, Navalnaia continuă să atragă atenția internațională asupra luptei pentru drepturile omului și democrație în Rusia.