Un tronson din Autostrada de Centură a Bucureștiului se deschide în câteva zile 

10 kilometri din Autostrada de centură a Capitalei A0, partea de sud, sunt gata să fie dați în folosință în câteva zile. Este vorba despre tronsonul între DN5 (Jilava) și DN 6 (Bragadiru). Totuși, lotul întreg nu este gata, termenele contractuale au fost depășite de mult, dar nimănui nu pare să-i pese.

Veste bună! Zece km din autostrada de centură A0 a Bucureștiului vor fi dați în folosință cât de curând. Am ajuns să ne bucurăm și de zece km, deși ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu promitea în primăvară nu doar că tronsonul va fi gata integral în acest an, ci că va fi gata întreaga autostradă construită de turci până la A2. De la promisiuni la fapte e un drum lung cât o… autostradă, așa că, până una-alta, vom avea numai zece kilometri terminați. Buni și ei! Oricum cei zece km vin cu o întârziere de 12 luni, fiindcă încă din 2021, atât turcii, cât și autoritățile române promiteau că în decembrie 2022 se va circula pe sectorul dintre DN5 și DN6, adică aproximativ 10 kilometri din cei 16,3 ai lotului II.

Traficul rutier se va deschide parțial pe lotul II al autostrăzii de centură, de la intersecția A0 cu DN6 (Bragadiru) până la intersecția cu DN5 (Jilava). „Acest lot va fi finalizat până la sfârșitul acestui an și se va circula cel puțin între DN5 și DN6, la nivel de autostradă, fără a se mai tranzita actuala Centură a Capitalei, iar constructorul depune toate eforturile pentru deschiderea circulației până la intersecția cu DN4 Șoseaua Olteniței”, a anunțat Ionel Irinel Scrioșteanu, secretarul de stat în Transporturi. Autoritățile speră ca până la finalul lui 2023 să se inaugureze și restul de 6,3 km ai lotului II precum și continuarea pe Lotul I, până la nodul rutier cu DN4, însă această bucată de autostradă cel mai probabil va fi gata abia în primăvara lui 2024, în timp ce restul autostrăzii A0 ar urma să fie deschisă complet, până la A2, undeva în vară.

Pe partea de sud, Autostrada de Centură a Capitalei A0 are trei loturi și măsoară circa 52 de kilometri, toți aflați în prezent în execuție. Lotul III, adică aproximativ 18 kilometri de la autostrada A1 și până aproape de DN6, este construit de grecii de la Aktor, care sunt în și mai mare întârziere decât   turcii de la Alsim Alarko cu cele două loturi ale lor – lotul I și lotul II. Lotul I are 16,93 km și leagă două noduri rutiere DN4 și A2, lotul II are 16,3 km și leagă Jilava și Bragadiru/DN6.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole