Un vaccin care ar putea trata și chiar preveni cancerele cerebrale

Publicat: 06 ian. 2023, 13:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un vaccin care ar putea trata și chiar preveni cancerele cerebrale
Celule canceroase

Va fi posibilă vindecarea cancerului cerebral cu ajutorul unui vaccin? Speranțele sunt legate de rezultatele prezentate de un recent studiu publicat în Science Translational Medicine, transmite HuffPost.

Studiul este consacrat unei terapii celulare realizate de laboratorul profesorului Khalid Shah de la Spitalul Brigham and Women din Statele Unite. Este vorba despre un vaccin care a fost testat pe șoareci cu glioblastom, o formă de cancer al creierului cerebral, cu rezultate promițătoare.

„Echipa noastră a urmărit o idee simplă: a lua celule canceroase și a le transforma în ucigași ale cancerului și în vaccinuri”, explică Khalid Shah pe site-ul Eurekalert.

Trebuie știut că aceste celule tumorale vii sunt asemenea ”porumbeilor călători”. Adică pot ”călători” pe distanțe mari, până la creier și apoi să revină la locul de unde au plecat, împreună cu celelalte celule tumorale.

Autorii studiului au extras celule tumorale vii, le-au reproiectat cu ajutorul unui instrument de editare a genelor CRISPR-Cas9 și le-au refolosit pentru a elibera un agent de ucidere a celulelor tumorale. Astfel, atunci când revin la locul de origine, ele omoară celelalte celule canceroase.

Întrerupător de siguranță

De asemenea, echipa medicului Shah a conceput și un fel  de ”întrerupător de siguranță” care, atunci când este activat, provoacă autodistrugerea celulei criminale.

Mai mult, pentru a preveni o eventuală recidivă a cancerului, cercetătorii au adăugat o caracteristică acestor celule tumorale modificate, astfel încât ele să poate fi ușor reperate de sistemul imunitar care le memorează.

În caz de recidivă, celulele imunitare pot să ajungă în locurile unde se dezvoltă celulele canceroase pentru a le suprima. Pe lângă vindecare, aceast tratament ar permite și prevenirea cancerelor cerebrale.

Cercetătorii au experimentat această tehnică pe șoareci cu cancer cerebral. Rezultatele sunt promițătoare, dar rămân la stadiul de teste pe animale, în prezent fiind așteptate cele pe oameni.

Glioblastomul este un tip de cancer cerebral extrem de agresiv, cu o rată de supraviețuire la cinci ani care nu depășește 30%.