Un val de ordine de cumpărare de euro şi vânzare de lei după ce euro a depăşit 5 lei. Ce s-a întâmplat cu cotaţiile după ce BNR a anunţat cursul oficial la ora 13
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/money-1005465_1280.jpg)
Marţi a fost o zi de neuitat pentru moneda naţională. Tranzacțiile valutare euro-leu (EUR/RON) pe piața interbancară din România au loc, în general, de luni până vineri, în intervalul 09:00 – 17:00 (ora României), interval care corespunde programului de lucru al băncilor și al dealerilor valutari de pe piața interbancară românească. Marţi la ora 09:00, la deschiderea pieţei, euro era cotat la 4,9761 lei, pentru ca la ora 12:05 să ajungă la 5,0942 lei.
Un val de ordine de cumpărare de euro şi vânzare de lei după ce euro a depăşit 5 lei
Banca Naţională a României (BNR) a controlat foarte bine stabilitatea leului faţă de euro în ultimii ani, cu un regim de flotare controlată, obiectivul de politică monetară fiind stabilitatea preţurilor, iar cursul fiind folosit ca o ancoră în lupta cu inflaţia, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.
Mulţi observatori ai pieţelor financiare se aşteptau ca această stabilitate să continue cel puţin până după alegerile prezidenţiale din 18 mai, o corecţie de curs fiind anticipată de cei mai mulţi înspre vară, cursul urmând să se îndrepte spre 5 lei, nivel prevăzut şi de legea bugetului de stat, conform prognozei oficiale.
Iată însă că, pe lângă factorii de natură economică, inclusiv scăderi ale intrărilor de capital şi creşteri ale ieşirilor de capital, ultimele mişcări de pe scena politică au condus la mai multă presiune pe piaţa valutară şi intervenţii de miliarde de euro ale BNR.
Marţi dimineaţă, un comunicat al Administraţie Prezidenţiale anunţa că:
„În temeiul prevederilor constituţionale, preşedintele interimar al României a luat act de demisia domnului Marcel Ciolacu şi a semnat decretul prin care se constată vacanţa funcţiei de prim-ministru al Guvernului României. Totodată, preşedintele Ilie Bolojan a semnat decretul pentru desemnarea domnului Marian-Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern.„
Piaţa valutară a continnuat să fie sub control până la ora 11:25, când cotaţia euro era la 4,9767 lei, după care a început o depreciere accelerată a monedei naţionale.
La ora 11:35 deja fusese depăşit pragul de 5 lei pentru un euro, iar la ora 12:10 a fost atins maximul de 5,0942 lei.
BNR publică cursul oficial în jurul orei 13:00, calculat ca medie a cotațiilor din piață până la acel moment. Cursul oficial comunicat este un record istoric, de 5,0378 lei.
„Depășirea pragului de 5 lei a adus un val de ordine de cumpărare de euro / vânzare de lei. Piața a oscilat puternic, ulterior, apropiindu-se de nivelul de 5,1 lei pentru un euro, încercând o revenire ulterioară și închizând totuși în treimea superioară a intervalului 5,05 – 5,10„, a declarat, pentru Puterea.ro, Claudiu Cazacu, Consulting Strategist la XTB România.
„Cursul de schimb reflectă o serie de factori economici, dar și direcția fluxurilor de capital. Între aceste variabile complexe se stabilește un echilibru deseori temporar. În cazul EURRON, nivelul de echilibru, sub 5, a fost menținut multă vreme, chiar dacă deficitul comercial în creștere sugera că ar fi nevoie de o corecție pe curs. În prezent, s-ar părea că nivelul necesar pentru corectarea deficitului comercial s-ar situa chiar peste 5,10 lei pentru un euro, însă pe termen scurt sunt alți parametri care vor fi probabil mai importanți. Cursul de schimb e deplasat în sens ascendent de un cumul de factori, între care joacă un rol și mișcarea tradițională spre ”refugiu” în perioade incerte, dar și depășirea unui prag simbolic. O prezență a băncii centrale ar putea fi presupusă și în perioada următoare, dar nivelul sau intervalul de echilibru va depinde de capitalurile mobilizate de deținători autohtoni și internaționali în piața valutară. Avem nevoie de ceva mai mult timp pentru a estima parametrii noi de piață„, a precizat Claudiu Cazacu.
Ce s-a întâmplat cu cotaţiile după ce BNR a anunţat cursul oficial la ora 13
Datele din piaţa interbancară, consultate de Puterea.ro, arată că, după anunţarea cursului oficial la ora 13:00, cotaţiile euro au reluat creşterea şi au ajuns la 5,0589 lei la ora 14:00, 5,0784 lei la ora 15:00, până la 5,0923 la ora 16:35.
La ora 17:00, cotaţia a coborât la 5,0898 lei, posibil în urma intervenţiilor BNR.
După ora 17:00, deși teoretic piețele internaționale continuă să funcționeze, lichiditatea pe EUR/RON scade semnificativ.
Ultimele tranzacţii au fost efectuate marţi seara la 5,0876 lei pentru un euro, în condiţiile în care preţul cerut de vânzători ajunge acum la 5,096 lei.
Disclaimer: Acest articol nu constituie o recomandare de investiţie. Investițiile în diverse instrumente financiare implică întotdeauna riscul de pierdere a capitalului. Previziunile sau performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a rezultatelor viitoare. Este esențial să vă faceți propria analiză înainte de a face orice investiție.