Un virus comun, la originea glioblastomului, cel mai grav cancer al creierului

Publicat: 06 iun. 2024, 22:32, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un virus comun, la  originea glioblastomului, cel mai grav cancer al creierului
glioblastom virus vaccin

Glioblastomul, cel mai frecvent cancer cerebral și  cu cel mai sever prognostic, este cauzat de un virus comun, citomegalovirusul (CMV), relevă o cercetare îndelungată.

Acesta este rezultatul cercetării efectuate de virusologul  Georges Herbein și echipa sa de la Spitalul Universitar Besançon și Universitatea din Franche-Comté, notează Sciences et Avenir.

Acestă cercetare a fost publicată în revista de specialitate Cancer Gene Therapy .

Pista CMV, veche, dar nedemonstrată până acum

„Pista acestei cercetări nu este nouă, a apărut în urmă cu aproximativ douăzeci de ani, când CMV a fost identificat în majoritatea glioblastoamelor, deși în cantități foarte mici” , precizează specialistul în acestă formă de cancer cerebral, François Ducray, din cadrul serviciului de neuro-oncologie de la Hospices Civils de Lyon.

Pentru a demonstra rolul cauzal al virusului, cercetătorii au izolat virusul din biopsiile tumorale în timpul intervenției chirurgicale la trei pacienți și au arătat că este capabil să transforme, în câteva luni, in vitro, celule ale creierului uman în celule canceroase, tipice bolii. Odată transferate în creierul șoarecilor, aceste celule au provocat glioblastomul fatal.

De ce acest virus devine cancerigen la unele persoane?

În mod crucial, evoluția mai mult sau mai puțin rapidă a bolii la animale a evidențiat ceea ce s-a observat la pacienții purtători de CMV, dovadă că virusul joacă un rol determinant. De ce CMV, care, de exemplu, infectează jumătate din populația  Franței, devine cancerigen la anumite persoane? ”Nu știm încă, dar ar putea apărea schimbări”, precizează Georges Herbein.

Acest virus rămâne în organism toată viața

Infecția cu CMV apare în copilăria timpurie, transmis prin picături de salivă și cel mai frecvent nu este asociat cu simptome. ”Ca și alte virusuri herpetice, CMV rămâne în organism toată viața și este reactivat în focare ocazionale”, spune cercetătorul Georges Herbein.

Această descoperire deschide calea spre noi tratamente pentru acest cancer cerebral, incurabil în prezent.

„Sunt în curs de desfășurare studii clinice pentru a stabili dacă utilizarea unui antiviral, ganciclovir, ar putea încetini progresia bolii, dar nu este sigur dacă virusul este necesar pentru evoluția ulterioară a cancerului”, notează François Ducray.

O soluție pe termen mai lung ar fi un vaccin CMV. „Nu există încă, dar lucrăm la el ”, adaugă Georges Herbein. Un astfel de vaccin, administrat copiilor mici, ar face posibilă, ca în cazul papilomavirusului și al cancerelor cervicale și orofaringiene, evitarea unui cancer, apărut cu zeci de ani mai târziu.