Una dintre cele mai mari anchete din Germania: Elita politică și financiară, într-un scandal uriaș

Ancheta privind frauda corporativă atinge punctul culminant cu  cancelarul Germaniei Angela Merkel și vicecancelarul Germaniei, Olaf Scholz. O singură întrebare, pusă unui social-democrat din Germania, a pornit un scandal imens.

 „Aţi deținut vreodată acțiuni Wirecard?” l-a întrebat Cansel Kiziltepe, deputat social-democrat, pe Ralf Bose, șeful auditorului german Apas. Răspunsul său a provocat un cutremur politic și a pus capăt brusc carierei sale de peste 30 de ani.

Fost partener la KPMG, Bose conducea o agenție guvernamentală care este în mod normal protejată de controlul public prin legi stricte privind secretul. Dar aceste legi nu se aplică anchetei Bundestag asupra Wirecard. Bose a dezvăluit că a cumpărat și vândut acțiuni Wirecard în timp ce Apas investiga auditorul EY al Wirecard. Câteva ore mai târziu, guvernul german a început să cerceteze tranzacțiile. Și în câteva săptămâni, Bose fusese concediat.

„A fost unul dintre acele momente când ai știut pe loc că trebuie să plece”

Admiterea sa târzie în decembrie anul trecut a fost unul dintre punctele culminante ale unei anchete care a electrizat clasa politică a Berlinului și a dus la o serie de demisii în rândul autorităților de reglementare și al directorilor financiari.

„[Cu Bose] a fost unul dintre acele momente când ai știut pe loc că această persoană va trebui să plece”, spune Matthias Hauer, unul dintre parlamentarii care conduc ancheta.

Ancheta a pornit în luna octombrie a anului trecut, iar obiectivul principal era de ce autoritățile de reglementare germane nu au reușit să identifice unul dintre cele mai grave cazuri de fraudă corporativă din țară și să ia măsuri pentru prevenirea acesteia. Autoritățile germane păreau oarbe atunci când Wirecard a anunțat în iunie anul trecut că 1,9 miliarde de euro lipsesc din conturile sale și câteva zile mai târziu s-au prăbușit în insolvență.

În această săptămână, cei mai puternici doi politicieni germani, Angela Merkel, cancelarul veteran și ministrul de finanțe, Olaf Scholz, vor fi interogați de parlamentari. Venind cu doar cinci luni înainte de alegerile naționale – și într-un moment extraordinar de fluid în politica germană – întâlnirile ar putea modela dezbaterea politică pentru următoarele săptămâni.

Parlamentarii vor să știe de ce Angela Merkel a făcut lobby pentru Wirecard în China, atunci când rapoartele despre presupuse fraude la companie au fost în atenţia publicului de luni de zile. Scholz va fi rugat să explice modul în care BaFin, autoritatea de reglementare financiară pe care o supraveghează, nu numai că nu a reușit să descopere frauda Wirecard, ci a urmărit vânzătorii scurți și jurnaliștii Financial Times, care au evidențiat primii neregulile de la acestă companie.

Scholz a dat vina pe auditorilor Wirecard

Scholz, care candidează din partea social-democrațior la alegerile din septembrie pentru postul de cancelar al Germaniei, a pus cea mai mare parte din vină pe umerii auditorilor Wirecard. De asemenea, el a încercat să-și liniștească criticile lansând o reformă amplă a reglementării financiare în Germania, consolidând în mod substanțial puterile BaFin și braconându-l pe Mark Branson, respectatul șef al regulatorului elvețian Finma, ca noul șef al BaFin.

Vor trece multe săptămâni până când membrii comisiei își vor întocmi raportul final, care trebuie publicat până la sfârșitul mandatului parlamentar în septembrie. Dar un lucru este deja clar, spun deputații: că scandalul Wirecard ar fi putut fi prevenit dacă autorități precum BaFin ar fi făcut legăturile evidente și nu ar fi ignorat abundența semnalelor de avertizare despre comportamentul suspect al companiei.

„Putem spune astăzi că au existat indicații convingătoare și justificate ale activității infracționale ale Wirecard, pentru autoritățile noastre, pentru BaFin, pentru procurorii din München, pentru alte agenții de supraveghere și, de asemenea, pentru politicienii din ministerul de finanțe”, spune Florian Toncar, un deputat al Democraților Liberi, aflaţi în opoziţie.

Cele mai exhaustive anchete întreprinsă vreodată

Ancheta a fost una dintre cele mai exhaustive întreprinse vreodată de Bundestag. Înzestrați cu puteri de citare asemănătoare cu cele ale procurorilor criminalişti, parlamentarii au acumulat aproape un terabyte de date și 174.000 de pagini de documente și au interogat peste 80 de martori și experți, unii dintre ei în mod repetat.

De asemenea, au mandatat doi anchetatori speciali, unul pentru a cerceta legăturile Wirecard cu agențiile de aplicare a legii și serviciile secrete și altul pentru a evalua activitatea auditorului său, EY, care a dus la un raport de condamnare.

Citește continuarea AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...