Undă verde la concursul în magistratură, după doi ani de pauză

Veste bună pentru absolvenții de Drept care doresc să urmeze o carieră în magistratură: deputații au votat joi legea care permite organizarea unei noi sesiuni, anul acesta. Din cauza unei decizii a Curții Constituționale, concursul care trebuia organizat anul trecut a fost suspendat.

Toți cei 285 de deputați prezenți joi la lucrările Plenului au votat „Legea privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii”

Proiectul de lege a fost susținut, în plenul Camerei Deputaților, de Bogdan Ilea (foto), secretar de stat în Ministerul Justiției.

Prin aceasta inițiativă se urmărește deblocarea situației referitoare la concursul de admitere la INM, formarea inițială a procurorilor și judecătorilor, examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari precum și la concursul de admitere în magistratură.

Este un proiect de lege care răspunde așteptărilor candidaților, cât și nevoilor sistemului judiciar, care suferă din cauza lipsei de magistrați”, a declarat Ilea.

La începutul anului 2020, o decizie a CCR a stabilit că Statutul judecătorilor şi procurorilor nu prevede aspecte esenţiale privind concursul pentru admiterea în magistratură, cum sunt etapele şi probele de concurs, modalitatea de stabilire a rezultatelor şi posibilitatea de contestare a fiecărei probe.

Curtea Constituțională arăta atunci că, „pentru înlăturarea viciului de neconstituționalitate, aspectele esențiale privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea posturilor de judecător și procuror – cum sunt regulile generale privind constituirea comisiilor de concurs, tipul etapelor și probelor de concurs, modalitatea de stabilire a rezultatelor și posibilitatea de contestare a fiecărei probe – trebuie să fie reglementate prin lege organică, urmând ca regulile specifice acestor proceduri să fie explicitate și detaliate prin regulament al Consiliului Superior al Magistraturii”.

Această lege a fost adoptată joi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole