Omul de afaceri Iulian Dascălu are undă verde pentru proiectul său imobiliar de 3 miliarde euro

Publicat: 02 sept. 2020, 15:07, de Robert Stan, în ACTUALITATE , ? cititori
Omul de afaceri Iulian Dascălu are undă verde pentru proiectul său imobiliar de 3 miliarde euro
Proiect Romexpo CCIR Iulius

Deputații au adoptat proiectul care prevede transmiterea terenurilor Romexpo, cu titlul gratuit, CCIR. Megaproiectul lui Iulian Dascălu are undă verde.

Deputații au adoptat astăzi un proiect care prevede transmiterea cu titlul gratuit Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a acestei instituţii, incluzând terenul de la Complexul expoziţional Romexpo.

Reprezentanţii USR şi UDMR au anunţat că intenţionează să atace la Curtea Constituţională acest proiect.

O miză de aproape trei miliarde euro

Miza trecerii terenurilor în proprietatea CCIR este de cât se poate de mare. Asta pentru că, pe terenurile de la centrul expozițional Romexpo este pregătit deja un proiect prezentat de CCIR la începutul lui iunie.

Conform CCIR, proiectul în care este asociată firma Iulius, controlată de Iulian Dascălu este bazat pe un „concept mixed – use unic, care îmbină atracții artistice, culturale și sociale cu funcțiuni de susținere antreprenorială, proiectul presupune transformarea centrului expozițional Romexpo într-un catalizator economic cu beneficii majore pentru comunitate”.

Materializarea spectaculosului proiect va transforma Romexpo în „singurul centru expozițional din Europa care va fi complet integrat într-un proiect cu funcțiuni mixte, contribuind la potențialul de evoluție sustenabilă și durabilă a Capitalei”.

Conform președintelui CCIR, Mihai Daraban, investiția totală este estimată la peste 2,87 miliarde de euro și va fi realizată etapizat.

„Proiectul propus reprezintă materializarea unei noi viziuni de dezvoltare pentru întreaga țară, care să ne reprezinte dincolo de granițe și să ne aducă aproape de Europa. Este un demers care depășește tot ceea ce am realizat până acum în materie de revitalizare urbană și care suntem convinși că va deveni un etalon internațional. Dezvoltarea aceasta este despre comunitate, simboluri românești și potențial autohton”, a explicat și Iulian Dascălu, președintele companiei Iulius.

Întregul concept gravitează în jurul unei componente culturale dominante, un omagiu adus marilor valori autohtone. Aici va fi primul Muzeu de Artă din România dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuși, care va deveni un simbol național, dar cu rezonanță internațională. Totodată, pavilionul central va fi reconfigurat în Sala multifuncțională „George Enescu”, oferind Capitalei un spațiu artistic la standarde internaționale, care să stimuleze potențialul mediului cultural contemporan și care, prin evenimentele găzduite, să devină o atracție pentru publicul de entertainment inclusiv din afara țării.

Proiectul integrează pavilioanele expoziționale Romexpo, pe care le reconfigurează și modernizează într-un centru de conferințe și congrese de anvergură, adaptat nevoilor unei capitale Europene. Pus în valoare de funcțiunile culturale, sociale și economice dezvoltate în jurul său, care asigură infrastructura necesară pentru organizarea evenimentelor de amploare, acesta va fi o destinație europeană în sine.

Cei de la CCIR susțin că, prin acest proiect, actualul centru expozițional Romexpo se va deschide spre comunitate, prin intermediul unei succesiuni de atracții publice care includ parc central, grădini înierbate, arbori maturi și vegetație luxuriantă, alei de promenadă, esplanadă și piațete. Noul parc, care va ocupa 30% din suprafața proiectului, va face o legătură directă cu Parcul Regele Mihai I al României și va realiza o conexiune verde de la Piața Charles de Gaulle până în inima proiectului.

Dezvoltarea presupune ample investiții în noi soluții pentru modernizarea infrastructurii rutiere și pietonale și creșterea conectivității urbane. Proiectul pentru fluidizarea traficului este realizat în colaborare cu una dintre cele mai mari companii specializate din Europa, incluzând crearea de noi artere rutiere și lărgirea unor benzi de circulație, dar și piste de bicicletă și facilități care contribuie la mobilitate urbană. Mai mult, va fi realizată și cea mai mare parcare din România, cu peste 12.000 de locuri, subterane și supraterane.