Unde a greșit Nicușor Dan

Publicat: 26 feb. 2021, 14:36, de Răzvan Zamfir, în OPINII , ? cititori
Unde a greșit Nicușor Dan

Nicușor Dan a ajuns în atenția bucureștenilor după ce s-a luptat ca activist cu o serie de dezvoltatori imobiliari, cu administrația și cu „golănelile” acestora, ca să-l citez. Acum, se vede în rolul administratorului unui oraș mare și abulic. Și face greșeli!

Aproape nimic nu merge în București. De la traficul înnebunitor, la transportul în comun, cu datorii și ținut în viață prin subvenții și sabotat de proprii șefi, angajați și potențiali clienți – ca să fac o paranteză – când înjurați autobuzul pe care-l așteptați de 20 de minute, gândiți-vă că e blocat undeva în trafic, de grămada de mașini personale care umplu străzile.

Nicușor Dan, ziceam, a început o luptă inegală cu oamenii bogați ai orașului. Pentru că dezvoltatorii sunt bogați, au resurse, au și putere de „convingere” la diferite niveluri, iar primarul general a greșit. Nu cu ideea suspendării PUZ-urilor de sector, ci la comunicarea ei. Nu ieși, hodoronc-tronc, „vreau să propun suspendarea PUZ-urilor de sector”. Discuți înainte. Inclusiv cu potențialele „victime”.

Pun pariu că mulți ar accepta dacă s-ar discuta de la om la om. Ar înțelege că acest oraș e sufocat și de abuzurile lor. Ale celor mai mulți dintre ei. E drept, e destul de greu să stai de vorbă cu reprezentanții poate celui mai opac sector economic din România. Și au și metode de a se răzbuna. Vor invoca situația creată de Nicușor Dan, scăderea ofertei și ca efect vor majora prețurile apartamentelor. Iar totul, va fi explicat ca fiind vina lui Dan, care a blocat dezvoltarea. Plata? Păi, la alegeri. „Nu a mai putut puișorul să-și ia casă.”

Încă o paranteză. E o problemă aici. Nu știu de unde a apărut această pasiune românească pentru proprietate. Probabil din vina comuniștilor, care anulaseră proprietatea privată. Poate cauza merge mai mult în trecut. Dar, nu e scris nicăieri că trebuie să avem toți casă, apartament, în proprietate. Occidentalii trăiesc, și o fac mai bine decât noi, la rate de procente de proprietari în cel mai bun caz la jumătatea noastră. E și greu să ai 94% dintre proprietățile rezidențiale locuite de proprietari. Poate de aia și pentru că administratorii acestei țări sunt niște bandiți, suntem mai săraci decât vestul continentului. Poate…

Ca să revenim, Nicușor Dan a greșit, dar pare mânat de intenții bune și fără oameni care iau decizii impopulare, dar corecte, România nu-și poate reveni. Firea s-a făcut că încearcă să creeze bandă unică pentru transportul în comun. Idee bună, prost implementată, mai ales că o serie de oameni care nici măcar nu mai locuiesc în București, ci în comunele din jurul orașului, unde-și plătesc și impozitele locale, s-au năpustit asupra ei în social media. Evident, Firea, ca orice populist ieftin, a anulat tentativa. Identic a făcut și cu taxa Oxigen, care poate ar mai fi curățat unele străzi și aerul Bucureștiului.

Nicușor Dan pare hotărât să nu facă la fel, deși a apărut prima fractură majoră cu PNL. Consilierii liberali, în mare parte, s-au opus ideii acestuia, și spun că PUZ-urile ar trebui să fie suspendate doar 3 luni. Și se pare că au și obținut-o. Trei luni ca să ce? Nu e timp pentru nimic în 3 luni. Iar liberalii știu asta. Și „sfătuitorii” lor știu. De aia au și propus-o!