EXCLUSIV Unde și cum poți călători în străinătate dacă nu ești vaccinat împotriva Covid-19

„Vaccinul înseamnă vacanțe și călătorii”, așa sună unele dintre reclamele care-i îndeamnă pe cetățeni să se vaccineze. Dar cum aproape 70% dintre români nu sunt vaccinați, e bine de știut că și ei pot călători în destinații superbe și să se bucure de o vacanță binemeritată.

Deși s-a vehiculat foarte mult că nu mai putem călători nicăieri pentru că nu suntem vaccinați, și românii care au ales, până acum, să nu se vaccineze din varii motive, pot și ei să petreacă un city break minunat la Roma sau la Paris sau să se bronzeze, iarna, pe o plajă însorită din Zanzibar sau din Egipt, potrivit unei analize de călătorie realizată de ziarul Puterea, efectuată în urma consultării datelor oficiale ale Ministerului de Externe.

În Franța, copiii de până la 12 ani, excluși de la testare

Ce poate fi mai frumos decât o plimbare pe malul Senei sau o raită de cumpărături prin boutiqurile din Paris sau o plimbare pe Promenade des Anglais din Nisa?

Ei bine, începând cu 11 octombrie 2021, persoanele nevaccinate care sosesc din România în Franța, trebuie să prezinte un test antigen rapid sau PCR, efectuat cu maximum 24 de ore înainte de plecare sau un certificat de recuperare de COVID-19, care atestă o infecție de cel puțin 11 zile și maximum șase luni.

Copiii cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptați de la această măsură, potrivit datelor oficiale, publicate pe site-ul Ministerului de Externe.

La plajă, în Zanzibar, cu test PCR, obligatoriu pentru toți turiștii

O destinație superbă și din ce în ce mai promovată în ultimii ani este Tanzania, în special regiunea Zanzibar, datorită plajelor imense cu nisip alb și fin și al oceanului cu apa turcoaz.

Deși în Zanzibar turiștii aproape că uită, la propriu, de Coronavirus, pe toată perioada sejurului, întrucât nu li se impune purtarea măștii și nu li se interzice aproape nimic, la intrarea în țară este obligatoriu prezentarea unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de sosire.

De asemenea, aleatoriu, oficialitățile din Tanzania pot solicita și efectuarea unui test PCR, plătit de către turist, care costă 25 de dolari. În Tanzania nu contează cine este sau nu este vaccinat. Absolut toți cetățenii străini sunt obligați să prezinte testul PCR la intrarea în țară.

Italia, doar cu test rapid

Vă e poftă de pastele sau de pizza italiană? Vă e dor să hopinăriți de dimineață până seara pe străzile pline de istorie ale Romei sau ale Florenței sau să vă plimbați cu gondola la Veneția?

Iată ce aveți de făcut: cu maximum 48 de ore înainte de îmbarcare, efectuați un test rapid antigen. Copii sub șase ani sunt scutiți de la prezentarea testului.

Relaxare totală în Egipt

Chiar dacă se află în stare de urgență din luna aprilie, Egiptul rămâne una din destinația preferată a turiștilor români în acest an, datorită condițiilor foarte bune de cazare, a climei calde și a tarifelor mici. 

De asemenea, piramidele, Valea Regilor, Luxorul, croazierele pe Nil sau excursiile în deșert atrag turiștii din lumea întreagă ca un magnet. Pentru a călători în Egipt, turiștii români trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de călătorie sau un certificat de vaccinare acreditat COVID-19, care să ateste faptul că au fost complet vaccinați cu 14 zile înainte de sosire.

Certificatul trebuie să fie recunoscut de autoritățile sanitare din statul de proveniență și să includă un cod QR, fără ștergeri, modificări sau adăugiri și să fie printat pe hârtie. Copiii cu vârsta de până la șase ani sunt exceptați de la prezentarea unui test tip PCR la intrarea pe teritoriul Republicii Arabe Egipt, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Chiar dacă autoritățile egiptene au anunțat că în Egipt purtarea măștii este obligatorie, că plajele publice sunt închise și multe obiective turistice, la fața locului realitatea nu este deloc așa. Mască nu poartă decât angajații din industria ospitalității, iar turiștii sunt lăsați liberi săfacă absolut orice activitate doresc. De asemenea, turiștilor nu le este impusă purtarea obligatorie a măștii.

În Spania, test rapid plus completarea unui formular

Dacă vreți să călătoriți în Spania și nu sunteți vaccinat, o puteți face liniștiți dacă la intrarea în țară veți prezenta un test rapid, nu mai vechi de 48 de ore sau dacă ați trecut prin boală în ultimele șase luni.

Totodată, la intrarea în Spania, absolut orice călător, vaccinat sau nevaccinat, trebuie să completeze un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet https://www.spth.gob.es/.

E bine de știut că minorii cu vârsta de până la 12 ani nu trebuie să prezinte certificatul european digital COVID, dar pentru aceștia trebuie completat formularul privind starea de sănătate, la fel ca și în cazul adulților.

În Anglia se testează toți călătorii, chiar și vaccinații

Cei care doresc să călătorească în Marea Britanie trebuie să știe că, începând cu 4 octombrie 2021, a fost stabilită o listă roșie a statelor cu incidență ridicată a cazurilor de COVID-19, respectiv celelalte state pentru care diferențierea condițiilor de călătorie se realizează în funcție de administrarea sau nu a vaccinului.

Astfel, vaccinații, odată intrați în Anglia trebuie să-și achiziționeze un test care urmează să fie efectuat a doua zi de la sosire. Rezervarea testului poate fi făcută AICI. Astfel, a fost eliminată obligativitatea efectuării unui test înaintea plecării.

Călătorii nevaccinați, sau cei care sunt vaccinați parțial, incomplet sau  e nerecunoscut de autoritățile britanice trebuie să prezinte la intrarea în Marea Britanie un test rapid sau un test PCR, efectuat cu maximum trei zile înainte de data sosirii. De asemenea, trebuie să completați formularul passenger locator form, care poate fi descărcat AICI.

La zăpadă, în Elveția

Elveția este iarăși o destinație superbă pentru a fi vizitată toamna și iarna. Dacă nu sunteți vaccinat și doriți să călătoriți în țara cantoanelor, trebuie ca înainte de îmbarcarea în avion să prezentați un test rapid antigen, nu mai vechi de 48 de ore sau un test PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte. Dacă veți călători pe cale terestră, testele vor fi prezentate la vamă.

Totodată, indiferent dacă sunteți vaccinat sau nu, la intrarea  în Elveția, trebuie să-și  înregistreze datele de contact prin completarea formularului de înregistrare, în format electronic sau pe hârtie. Formularul îl găsiți AICI https://swissplf.admin.ch/formular Deși este o țară în care strictețea este un cuvânt de bază, în Elveția lucrurile sunt destul de relaxate. De exemplu, celebrul certificat verde nu este cerut la terase, care, în această perioadă sunt încălzite, sau la magazine.

Lista actualizată, cu “țările verzi”, unde puteți călători, iar la întoarcere să nu fiți nevoiți să intrați în carantină, o găsiți AICI Printre acestea, se numără țări cu imens potențial turistic, precum Elveția, Franța, Italia, Maroc, Egipt, Marea Britanie, Finlada, Monaco, Tanzania sau Emiratele Arabe Unite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole