Ungaria are termen până pe 19 decembrie pentru implementarea reformelor anticorupție

Ambasadorii statelor membre ale UE au dat termen Ungariei până pe 19 decembrie să pună în practică reformele anticorupţie la care s-a angajat pentru a evita suspendarea fondurilor europene, au indicat miercuri surse diplomatice citate de AFP. Pe 19 decembrie ar urma să fie examinate progresele înregistrate în această privinţă.

Decizia mai trebuie să primească aprobarea formală a Consiliului Justiţie şi afaceri interne, ce se va reuni joi la Luxemburg, au menţionat sursele.

Pe 18 septembrie, Comisia Europeană a propus ca Ungaria să fie privată de 7,5 miliarde euro, trimiţând dosarul în curtea Consiliului UE, instituţia ce reprezintă statele membre.

Guvernul ultraconservatorului Viktor Orban este suspectat de Bruxelles de slăbirea statului de drept şi de utilizarea banilor europeni pentru îmbogăţirea apropiaţilor săi.

Budapesta a adoptat o serie de 17 măsuri ca răspuns la aceste preocupări, aceste măsuri prevăzând în special crearea unei „autorităţi independente” pentru a îmbunătăţi controlul utilizării fondurilor UE, posibilitatea cetăţenilor de a se plânge instanţei în cazul în care consideră că parchetul a pus capăt în mod arbitrar unei anchete de corupţie şi creşterea transparenţei procesului legislativ.

Guvernul ungar speră că astfel va convinge Bruxellesul să deblocheze inclusiv planul său de relansare post-COVID-19, cu subvenţii în valoare de 5,8 miliarde de euro.

Ungaria este singura ţară din UE al cărui plan nu a primit niciodată undă verde din partea Comisiei Europene, pentru aceleaşi motive legate de nerespectarea statului de drept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...