Ungaria şi Polonia contestă, la Curtea de Justiție a UE, mecanismul care condiţionează plăţile către statele membre de respectarea statului de drept

Ungaria şi Polonia se află în conflict deschis cu Bruxellesul și contestă azi, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, mecanismul care condiţionează plăţile către statele membre de respectarea statului de drept şi care riscă să le priveze de finanţări europene, potrivit AFP.

Date în judecată în mai multe rânduri la Curtea de la Luxemburg, Budapesta şi Varşovia sunt, de această dată, iniţiatoarele recursului, împotriva instituţiilor europene.

Audierea are loc la câteva zile după ce cea mai înaltă jurisdicţie poloneză – apropiată Partidului Lege şi Justiție (PiS, conservator, la putere) – a hotărât să declare război primatului dreptului european şi competenţei Curţii de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Dispozitivul pe care-l contestă cele două ţări este absolut nou. El permite suspendarea sau reducerea plăţii fondurilor europene către un stat, în cazul în care acesta încalcă principiile statului de drept – între altele luptă insuficient împotriva conflictelor de interese, încalcă independenţa justiţiei – şi aduce atingere sau riscă să aducă atingere intereselor financiare ale UE.

Varşovia şi Budapesta au sesizat în martie CJUE

Acest „mecanism de condiţionare” este rezultatul unui compromis obţinut cu dificultate la adoptarea bugetului pe termen lung al UE, la sfârşitul lui 2020. Varşovia şi Budapesta, care se află între ţările care ar putea fi ameninţate cu această procedură – din cauza necazurilor lor recurente cu UE pe tema statului de drept – au sesizat în martie CJUE în vederea unei anulări a mecanismului.

Statele membre UE au acceptat în decembrie să aştepte avizul CJUE cu privire la acest mecanism înainte ca Comisia Europeană (CE) să-l pună în aplicare. Însă unii eurodeputaţi denunţă această amânare şi ameninţă să dea CE în judecată, dacă nu lansează rapid această procedură, care prevede mai multe etape şi care este necesar să fie validată de către statele membre UE cu o majoritate calificată înainte să se soldeze cu o eventuală sancţiune – suspendarea sau reducerea fondurilor.

O hotărâre a CJUE cu privire la recursul polonezo-ungar – examinat într-o şedinţă de două zile care a început luni după-amiaza – ar urma să fie pronunţată abia peste câteva luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...