Tentativă de lovitură de stat, în Ungaria! Unul dintre complotiști are 88 de ani

Publicat: 24 ian. 2024, 18:24, de Andrei Ceausescu, în Internațional
Tentativă de lovitură de stat, în Ungaria! Unul dintre complotiști are 88 de ani

Autorităţile ungare au anunțat destructurarea unei organizaţii, Ungaria Scită, pe care o acuză că voia să dea o lovitură de stat. 

150 de polițiști au participat la o acțiune coordonată în zece locații, în cadrul căreia au luat măsuri împotriva a 11 persoane care erau suspectate că se pregătesc pentru o preluare armată în Ungaria, a anunțat miercuri Biroul Național de Investigații al Poliției de Urgență (KR NNI) pe site-ul poliției.

Potrivit poliției, membrii grupării au postat anul trecut pe o platformă video un clip în care vorbeau despre formarea „Ungariei Scitice” și înarmarea „trupelor militare naționale libere”.

Potrivit KR NNI, membrii grupului au mai anunțat că vor fi arestați atât foștii, cât și actualii membri ai guvernului. Aceștia au prezis că „poliția maghiară va fi în curând dezarmată și armata va fi transferată”.

Poliția din Ungaria a decis să intervină în momentul în care gruparea se pregătea de schimbarea forțată a ordinii constituționale, potrivit sursei citate.

Cazul a fost instrumentat de către departamentul împotriva infracţiunilor violente al NNI, în urma unor acuzaţii de schimbare violentă a schimbării ordinii constituţionale.

Biroul anunţă că a reuşit să identifice membrii organizaţiei şi că i-a arestat marţi dimineaţa.

Raidurile au fost coordonate de Centru de combaterea terorismului (TEK), deoarece membrii organizaţiei erau consideraţi înarmaţi cu arme de foc.

Au avut loc descinderi în mai multe locuri, în comitatele Veszprém, Pest, Zala, Bács-Kiskun şi Budapesta, iar aproximativ 150 de poliţişti au procedat simultan la arestări şi percheziţii în zece localităţi, potrivit aceleiaşi surse.

În total 11 persoane au fost reţinute, dintre care opt – şapte bărbaţi şi o femeie – au fost interogaţi ca suspecţi.

Trei bărbaţi, în vârstă de 53, 68 şi 88 de ani, din Murakeresztúr, Veszprém şi, respectiv, Vác au fost arestaţi.

Anchetatorii din Ungaria au confiscat, în mai multe locuri, arme de mână, muniţie, puşti de asalt de tip Kalaşnikov, arme cu gaze şi de alarmă, gloanţe de cauciuc şi arme cu aer comprimat, potrivit aceleiaţi surse.

Între alte obiecte confiscate, poliţia antirevoltă citează diverse documente care neagă existenţa statului ungar şi legate de organizaţia Ungaria Scită.

Poliţia din Ungaria a găsit de semenea documente trimise de organizţaie membrilor săi – cărţi de identitate, certificate de înregistrare şi documente de imunitate diplomatică.

Forţele de ordine din Ungaria au confiscat material informatic şi date electronice ale membrilor organizaţiei, în vederea obţinerii altor elemente de probă.