Unii proprietari din România ar putea plăti amenzi usturătoare pentru un gest banal
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/2-bani-604-viorel-dudau.webp)
Mulți proprietari din România nu cunosc regula banală pentru care pot primi amenzi de până la 6.000 de lei, fără avertisment. Mai exact, ei trebuie să se asigure că respectă normele de conviețuire la bloc, iar acestea nu sunt deloc puține.
2025 vine cu reguli stricte și cu amenzi pentru unii proprietari
Cei care dețin apartamente la bloc ar trebui să sporească atenția din acest an. Anumite lucruri au devenit interzise, iar cine nu le respectă va avea de scos bani frumoși din buzunar. Amenzile nu sunt deloc mici, ajungând să atingă chiar și suma de 6.000 de lei.
Proprietarii de apartamente trebuie să se asigure că respectă normele de conviețuire la bloc. Acestea nu sunt deloc puține la număr, însă, sunt esențiale pentru ca viața în spațiul comun să se desfășoare așa cum trebuie.
Una dintre acestea este respectarea programului de liniște, de regulă afișat pe ușa de intrare a blocului. Pentru cine nu îl respectă, legea prevede amenzi de până la 6.000 de lei.
Vezi și: Vești mari pentru românii care locuiesc la casă. Anunțul Ministrului Mediului, Mircea Fechet.
Programul de liniște la bloc
Legea, dar și regulamentele interne ale blocurile prevăd anumite intervale de timp cunoscute drept ore de liniște. Aceste intervale sunt cuprinse între orele 22:00-08:00 și 13:00-14:00. În perioadele menționate, orice acțiune care perturbă liniștea este interzisă. Locatarii blocului nu au trebuie să desfășoare activități zgomotoase, precum folosirea bormașinilor, folosirea mașinii de spălat sau ascultatul de muzică la volum ridicat.
Până acum, amenda pentru nerespectarea orelor de liniște era cuprinsă între 500 și 1000 de lei. În 2025, un proiect recent de lege stipulează dublarea amenzii, ceea ce înseamnă că sancțiunea poate ajunge la 2000 de lei.
Există și situații în care locatarii blocului se pot trezi cu amenzi de până la 1000 de lei, chiar dacă au respectat orele de liniște. În cazul în care aceștia desfășoară orice activitate zgomotoasă, în afara programului de liniște, vor fi sancționați. Dacă în decurs de trei zile activitatea perturbatoare se repetă, amenda ajunge a 6000 de lei.