O impresionantă solidaritate cu Ucraina. În campusul Universității din Galați, au mai fost deschise încă două cămine pentru cazarea refugiaților

Publicat: 01 mart. 2022, 11:45, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
O impresionantă solidaritate cu Ucraina. În campusul Universității din Galați, au mai fost deschise încă două cămine pentru cazarea refugiaților

Șocul provocat de războiul din Ucraina a declanșat un impresionant val de solidaritate cu refugiații nevoiți să își părăsească casele, rudele, prietenii, luând cu ei doar actele și câteva lucruri care pot fi îndesate într-un troler. Majoritatea sunt femei și copii, care și-au lăsat acasă soțul și tatăl, care va încerca să apere cu arma în mână casa și toată agoniseala familiei. La Galați, Brăila și Tulcea, unde până acum inițiativele civice erau estul de timide, este incredibil să vezi că oamenii nu se rezumă la simpla compasiune, ci au venit concret în ajutorul ucrainenilor care traversează Dunărea cu bacul pe la Isaccea – Orlovka.

Pe străzile din apropierea Vămii Isaccea, sunt zeci de mașini cu numere de înmatriculare în Tulcea, Constanța, Brăila, Ilfov, București sau Vrancea. Unul dintre tinerii veniți a adus un transport de pături, alții au adus haine groase și mănuși. Unii pun la dispoziție pentru cazarea refugiaților case sau apartamente care nu sunt locuite, alții au venit cu mașinile pentru a-i transporta gratuit pe ucrainenii care vor să ajungă la București sau Constanța. Mai mulți studenți care fac parte din Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni de la universitatea din Galați au adus pături, haine, pachete cu alimente, fructe și apă și ajută cu traducerea pentru refugiații care nu reușesc să se înțeleagă cu autoritățile.

O hotărâre greu de luat: care va fi următorul pas?

Pentru cei mai mulți dintre refugiați, majoritatea femei cu copii, odată ce au pus piciorul pe malul drept al Dunării, unde se simt în siguranță, începe o altă frământare: care va fi următorul pas?

Reprezentanții autorităților le spun că au varianta depunerii unei cereri de azil, pentru a intra oficial în grija statului român. Cei mai mulți refuză, pentru că speră ca războiul să se termine în câteva zile și se vor putea întoarce acasă. Alții ar vrea să plece mai departe, în Europa, unde au rude sau prieteni, dar, pentru că până acum nu s-au gândit niciodată la asta, nu au un pașaport. Până la urmă, varianta cea mai preferată este „ospeția”, un cuvânt românesc folosit de moldovenii de peste Prut și ucranienii din sudul Basarabiei, pentru a defini o vizită de o zi sau de mai multe zile la rude sau prieteni.

În campusul Universității din Galați, va fi deschis și al 3-lea cămin

Vineri, când prin vămile de la Galați și Isaccea treceau primii refugiați, conducerea Universității „Dunărea de Jos” din Galați făcea pregătirile pentru cazarea a 200 de refugiați, printre care 20 de profesori din Ismail și familiile lor. Sâmbătă au sosit aproximativ 300 de refugiați și a fost alocat întreg căminul „C”, dar a fost necesară și deschiderea căminului „B” din campus.

„În cursul nopții, după bombardamentele din zona Odesa, au venit sute de refugiați. Mulți au plecat pe jos către Galați. Sunt foarte multe familii cu copii mici. Avem ocupate locurile de cazare pe care le-am deschis inițial și redeschidem un cămin pentru a putea dubla numărul locurilor de cazare”, a declarat Alexandru Nechifor, prorectorul universității din Galați.

Dacă va fi nevoie va fi deschis și al 3-lea cămin, de pe strada Basarabiei. În campus a fost înființat și un comandament, care se ocupă de toate cele necesare pentru a se asigura cele mai bune condiții. „Am încercat, cu ai mei colegi, să coordonăm colecta de îmbrăcăminte, alimente, să facem trierea, am pus la dispoziție frigidere pentru alimentele perisabile, am asigurat căldura în cămin. Avem un transport care va pleca la Isaccea, vom trimite pături, îmbrăcăminte și alimente acolo, apoi îi vom aduce pe refugiați aici. La nevoie mai pregătim un cămin studențesc pentru ei. În ritmul acesta vom avea peste 500 de oameni cazați în campusul universității. Ne străduim să le asigurăm toate condițiile, să le mai alinăm suferința”, a declarat rectorul Universității „Dunării de Jos”, prof univ Lucian Georgescu.

Profesorii și studenții au organizat colecte de haine, alimente, apă, fructe, dulciuri, jucării pentru copii și tot ce este nevoie. Au fost aduse și cuptoare cu microunde pentru încălzirea mâncării primite de la restaurantele care s-au oferit să ajute.

La Galați am găsit, în primul rând, liniște, apoi iubire și compasiune”

Este o solidaritate pentru care este greu să mulțumești în cuvinte. Katarina din Kiev, în vârstă de 59 de ani a fost cazată duminică seara, împreună cu cățelușa ei și a fost emoționată de modul în care a fost primită: „Nu ne așteptam la așa o primire, la Galați am găsit, în primul rând, liniște, apoi iubire și compasiune”.

La Prefectura Galați a fost înființat un Grup de lucru care lucrează 24/24 pentru coordonarea inițiativelor umanitare

Prefectul Galațiului, Gabriel Panaitescu, a constituit la nivelul prefecturii un Grup de lucru, cu program 24/24, pentru coordonarea acțiunilor umanitare. „Toți cei care vor să ofere sprijin pentru cetățenii veniți din Ucraina (masă, cazare, alimente de bază, transport etc.) pot suna la numerele de telefon: 0236/460.055 sau 0790.288.000 sau pot trimite un mail pe adresa umanitar@prefecturagalati.ro. Ulterior, în funcție de solicitările primite, autoritățile vor contacta și direcționa, în cel mai scurt timp, persoanele care pot pune la dispoziție diferite tipuri de servicii”, se spune în anunțul prefecturii.

Prefectura a lansat un apel către gălățeni să nu mai utilizeze numărul unic pentru apeluri de urgență – 112 pentru comunicarea intențiilor de sprijin umanitar, acesta fiind rezervat doar pentru situații de de urgență.

Asistență medicală gratuită pentru femeile refugiate din Ucraina

Primăria Galați a luat primele măsuri pentru asigurarea asistenței medicale pentru noii locuitori ai orașului.

Potrivit Primăriei Galați, „cadrele medicale de la Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie Buna Vestire vin în ajutorul refugiatelor din Ucraina. Medicii ginecologi vor oferi consultaţii de specialitate gratuite şi în regim de urgenţă, pe baza documentelor de identitate şi, după caz, a documentelor medicale. Conducerea unităţii medicale a pus la dispoziţie în acest scop numărul de telefon 0236.413.131”.

În ultimele 24 de ore, s-au refugiat la Galați peste 2.500 de ucraineni

Potrivit datelor Prefecturii Galați, în ultimele 24 de ore, prin punctele de trecere a frontierei din județul Galați, Vama „Galați-Rutier” de la Giurgiulești (cu Republica Moldova și Ucraina) și Vama Oancea (cu Republica Moldova), au intrat în România 2.562 de cetățeni ucrainieni. Dintre aceștia, 1.110 au intrat în România pe la Vama Oancea, după ce au străbătut Republica Moldova.

La Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Galați sunt ocupate 115 locuri și mai sunt 89 de locuri libere. Cele 115 locuri sunt ocupate de solicitanții de azil din Ucraina, majoritatea fiind venite în România prin Vama de la Isaccea – Orlovka.

La ora publicării articolului, au cerut azil în România alte 110 persoane care au intrat astăzi în România prin Vama Isaccea și cel mai probabil majoritatea vor fi cazate la centrul din Galați.

La blocul M11, pus la dispoziție de Primăria Galați în cvartalul de locuințe sociale din Cartierul Micro 17 au fost cazate 100 de persoane, blocul fiind ocupat la capacitate maximă. Alți 28 de refugiați sunt cazați la pensiuni și organizații civice din Galați.