Unul din trei tineri belgieni suferă de depresie

Un sondaj realizat în Belgia de Institutul de Sănătate Publică Sciensano a scos la iveală noi detalii tulburătoare despre criza severă de sănătate mintală care afectează în prezent tinerii belgieni.

Potrivit studiului, aproximativ unul din trei belgieni (29%) cu vârsta sub 30 de ani suferă de depresie, procent aproape dublu comparativ cu rata medie a depresiilor înregistrate în Belgia (17%).

Sondajul a constatat că cei care trăiesc singuri sunt semnificativ mai susceptibili la depresie decât cei care trăiesc un partener (27% comparativ cu 12%) și că persoanele cu diplomă de liceu (19%) sunt mai predispuse să fie depresive decât persoanele cu niveluri mai ridicate de educație (12%).

De asemenea, șomajul s-a dovedit a fi un factor semnificativ de depresie. Astfel, 34% dintre belgienii fără loc de muncă sunt depresivi, comparativ cu 15% dintre cei care au un loc de muncă. Belgienii care suferă de dizabilități s-au dovedit, de asemenea, a fi deosebit de predispuși la depresie (36%).

Studiul Sciensano a examinat şi nivelurile de anxietate auto-raportate de belgieni: o tulburare de dispoziție strâns legată de depresie, dar distinctă de aceastã.

Rezultatele au arătate că 30% dintre belgienii cu vârsta sub 30 de ani suferă de anxietate, asta în vreme ce procentul înregistrat la nivel naţional a fost de doar 19%. În plus, șomerii (33%), persoanele cu dizabilități (40%) și cei care trăiesc singuri (29%) s-au dovedit a fi cei mai expuși riscului.

Dintre preocupările majore menționate de oamenii din sondaj, cele mai frecvent citate motive care generează depresia au fost preţurile ridicate la energie (70%) și războiul din Ucraina (56%), urmate de preţurile la alimente şi criza climatică (39% fiecare).

Studiul a constatat că tinerii belgieni sunt îngrijorați în special de schimbările climatice, de propria lor situație financiare, de potențiala pierdere a locului de munc şi de dificultatea de a găsi unul nou.

Cele mai recente cifre înseamnă că proporția belgienilor care suferă de depresie și anxietate aproape sa dublat în ultimii ani: în 2018, doar 9% dintre belgieni au suferit depresie, în timp ce 11% au suferit de anxietate, față de 17% și, respectiv, 19% în prezent.

Un punct de date deosebit de îngrijorător remarcat de studiu a fost măsura în care belgienii, dar în special tinerii au raportat o rezistență mentală slabă, descrisă de profesorul de psihologie Olivier Luminet la UCLouvain drept „abilitatea de a reveni după perioade dificile”. Astfel, mai mult de unul din trei belgieni (35%) au raportat o rezistență scăzută, însă această cifră crește la 58% dintre belgienii sub 30 de ani.

„Aceste rezultate arată încă o dată importanța monitorizării bunăstării populației, dar și a punerii în aplicare a unor politici adaptate, destinate în special tinerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Ce discuții poartă un șef din poliție cu interlopii! DGA și...

Șoc în instituția poliției din Buzău, odată cu dezvăluirile făcute publice de Ziarul Puterea privind presupusa implicare a șefului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ)...