Unul dintre cele mai mari ziare din Germania, despre coaliția PNL-PSD-UDMR: Este posibil ca să dezamăgească Uniunea Europeană

Ziarul cu cel mai mare număr de abonați din Germania, Süddeutsche Zeitung, a analizat noul guvern format din PSD-PNL-UDMR, iar concluzia la care a ajuns nu este neapărat surprinzătoare. Germanii spun că este posibil ca această coaliție să dezamăgească Uniunea Europeană.

Într-un articol cu titlul „Începe guvernul adversarului”, ziariștii germani se arată contrariați de faptul că două partide care și-au construit campaniile electorale înfruntându-se și jurând reciproc că nu vor face niciodată o alianță acum formează împreună guvernul.
„După ce fostul premier conservator Florin Cîțu a fost răsturnat prin moțiune de cenzură la începutul lunii octombrie, cele două partide s-au reunit după ce s-au jurat în ultima campanie electorală, în urmă cu un an, că nu vor face o alianță niciodată, dar niciodată. Vor să guverneze împreună: conservatorii (PNL) și social-democrații (PSD). Social-democrații naționaliști și prietenoși cu Rusia au insistat că nu se pot angaja în politică cu conservatorii (n.red. liberalii) decât dacă Cîțu cedează. El a oferit rezistență susținută, dar a fost apoi obligat să se retragă sub presiunea președintelui Klaus Iohannis, care a regizat actorii din recenta criză de stat”, relatează Süddeutsche Zeitung.

Ziarul german se arată contrariat de strategia politică prin care s-a introdus o rotație a premierilor.

„Actuala înțelegere arată așa: noul premier Ciucă va conduce țara doar pentru un an și jumătate; pe 25 mai 2023 va fi schimbat. Din motive ce țin de politică și de putere, PSD și PNL s-au putut regăsi doar punând de acord un principiu al rotației. Din 26 mai 2023, stânga, probabil prin liderul Marcel Ciolacu, va prelua funcția de șef al guvernului”, scrie Süddeutsche Zeitung.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole