Unul dintre monumentele misterioase ale umanității intră în restaurare (VIDEO)

Publicat: 17 sept. 2021, 05:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Unul dintre monumentele misterioase ale umanității intră în restaurare (VIDEO)

A început o operaţiune majoră pentru repararea crăpăturilor şi găurilor din megaliţii preistorici de la Stonehenge. Aceasta este una dintre cele mai mari acţiuni de restaurare şi conservare desfăşurată în acest sit aflat în patrimoniul umanităţii din ultimele decenii, potrivit organizației English Heritage.

Reparaţiile de la Stonehenge (cuvintele „stone” și “henge” desemnează un cerc din pietre) – unul dintre faimoasele monumente preistorice ale lumii, ridicat în urmă cu aproximativ 4500 de ani, sunt necesare din cauza procesului de eroziune.

Stonehenge este unic printre alte monumente megalitice similare în special datorită buiandrugilor folosiţi şi a îmbinărilor speciale folosite pentru a fixa buiandrugii”, a explicat Heather Sebire, curator şef al sitului. Buiandrugii sunt grinzi din piatră, lemn sau din alte materiale, aşezate deasupra golului destinat unei porţi sau unei uşi, ferestre, pentru a susţine construcţia de deasupra acestui gol. „Patru milenii şi jumătate în care au fost loviţi de ploi şi de vânt au creat crăpături şi găuri în suprafaţa pietrei, iar această operaţiune vitală va proteja caracteristicile care fac din Stonehenge un monument atât de distinct”, a adăugat ea.

În cadrul acestui proiect vor fi ridicate schele pentru a permite accesul deasupra megaliţilor, dintre care cel mai înalt are în jur 9 metri, pentru a astupa crăpăturile şi pentru a înlocui mortarul din beton, folosit pentru reparaţii în anii ’50 şi ’60, cu mortar din var. În cadrul proiectului, Richard Woodman-Bailey, 71 de ani, care a plasat o monedă sub unul dintre megaliţi în 1958, în timpul ultimelor lucrări majore de restaurare şi conservare a sitului, pe când avea 8 ani, va reveni la Stonehenge pentru a pune o monedă nouă de 2 lire sterline în noul mortar, conform English Heritage.

Ar fi putut fi construit pentru prezicerea eclipselor de Lună și Soare

Potrivit Reuters, tată lui Woodman-Bailey a fost arhitectul şef pentru organizaţia Ancient Monuments, care a coordonat lucrările de restaurare din anii ’50 – ’60.

Printre multele supoziții despre rolul construcției se numără și perspectiva astronomică. Alinierea pietrei Heel Stone de pe poteca nord-est cu răsăritul Soarelui în ziua solstițiului de vară subliniază cunoașterea, cât și menținerea unei evidențe a zilelor calendaristice, a fenomenelor astronomice. Piatra are 5 m înălțime și este înclinată către cerc. Totodată, s-a presupus existența unui ansamblu de pietre pentru solstițiul de iarnă.

În 1960, astronomul american Gerald Hawkins a sugerat ideea că monumentul ar fi putut fi construit pentru prezicerea eclipselor de Lună și Soare. Părerile despre acest complex monument neolitic din Anglia continuă însă să fie dintre cele mai provocatoare.