Următorul orizont: cum 6G eMBB+ va redefini realitatea

Conectivitatea extremă va fi unul dintre pilonii 6G – oferind performanță de rețea supremă pentru a susține o gamă largă de aplicații care sunt pur și simplu imposibile astăzi. Banda largă mobilă îmbunătățită+ (eMBB+) este următorul pas în conectivitate, bazându-se pe eMBB-ul 5G. Și, în calitate de consumatori, aici vom vedea cel mai direct impact, deoarece va permite lucruri precum Extended Reality (XR) și teleprezența, angajând toate simțurile noastre, scrie Anna Vichnevetskaia pe blogul Huawei.

Cu 5G, au trecut zilele dezactivării camerei, deoarece apelul dvs. continuă să întârzie sau să vă faceți griji cu privire la transmiterea de evenimente live în orele de vârf. Cu 6G, eMBB+ va duce lucrurile cu un pas mai departe. Conexiunile XR vor fi atât de rapide încât va fi greu de făcut diferența dintre ceea ce este real și ceea ce este digital. Va exista suficientă lățime de bandă și abia întârziere în transmiterea datelor, așa că va fi posibilă atingerea (haptică) și 3D (holografie).

De asemenea, veți putea accesa toate aceste lucruri din mers datorită mobilității fără întreruperi. Imersiunea și teleprezența nu vor fi limitate la anumite locuri care sunt mai bine conectate. În zonele dens populate, cum ar fi centrele orașelor, clădirile de birouri și locurile publice, accesul în bandă largă va fi disponibil atât în ​​interior, cât și în exterior. 5G va fi asigurat acoperire în zonele rurale, dar 6G va folosi și rețele non-terrestre (NTN) – așa e, sateliți – pentru a conecta absolut fiecare colț al lumii și la viteze de bandă largă. Vorbim de rate de date de 20 Gbit/s și capacitate completă a rețelei chiar și în orele de vârf și în condiții îndepărtate sau dificile.

Sună puternic? Permiteți-mi să vă prezint câteva dintre modalitățile fundamentale și practice în care conectivitatea consumatorilor se va schimba cu eMMB+ de la 6G.

XR complet captivant

Industria XR – inclusiv Realitatea Virtuală (VR), Realitatea Augmentată (AR) și Realitatea Mixtă (MR) – este în creștere exponențială. Pe măsură ce 5G pătrunde pe mai multe piețe, aplicațiile XR devin din ce în ce mai populare în rândul consumatorilor obișnuiți. Chiar luna trecută, Decentraland a desfășurat prima Săptămâna Modei Metaverse, cele mai mari mărci din industrie instalându-se în XR (la propriu) și NFT-urile ocupand centrul tranzacțiilor.

Pentru a se simți cu adevărat real, totuși, XR necesită rate de date extrem de ridicate și o latență interactivă extrem de scăzută. În esență, ratele de cadre video, rezoluția și latența trebuie să fie aproape de limita percepției umane.

eMBB+ și alte tehnologii 6G sunt programate să permită rate de date de 100 de ori mai mari și o latență extrem de scăzută, acceptând versiuni din ce în ce mai imersive ale XR. Poate fi dificil să ne imaginăm exact cum va fi XR-ul în viitor, dar lumile digitale se vor simți aproape reale.

O gamă largă de industrii utilizează deja XR și suntem siguri că vom vedea și mai multe dintre aplicațiile sale. De exemplu, Mojo Lens dezvoltă o lentilă de contact AR care va ajuta utilizatorii să acceseze rapid datele din mers. Dispozitivul de ultimă oră va afișa informații fără mâini, cum ar fi note de vorbire sau statistici de exerciții. Există multe alte cazuri de utilizare în sănătate, educație, marketing, arhitectură și așa mai departe. VR poate chiar ajuta la generarea empatiei, ceva pe care organizații precum UNICEF îl folosesc pentru a face lumină și pentru a crea empatie în jurul destinelor refugiaților.

O experiență tactilă complet nouă
În timp ce XR este deja aici, eMBB+ va revoluționa utilizarea tehnologiilor haptice. Hapticele folosesc în esență senzațiile tactile în interfețe pentru a transmite și a ne ajuta să înțelegem informațiile prin atingere. Această tehnologie nu este tocmai nouă. Dacă ați simțit vreodată că telefonul vibrează când ați făcut o greșeală sau ați folosit un controler de joc cu feedback prin vibrații, atunci ați experimentat tehnologia haptică. Acestea fiind spuse, dezlănțuirea hapticului dincolo de utilizările de bază actuale necesită rețele exponențial mai puternice.

În prezent, există trei tipuri de haptics – ușor de înțeles, de purtat și de atins.

Dispozitivele haptice care pot fi apucate sunt dispozitive care feedback-ul către tendoanele, articulațiile, nervii și mușchii noștri. Un exemplu este un dispozitiv care ajută oamenii să controleze operațiunile robotice. Aceasta poate include tele-chirurgie și tele-diagnostic în viitor. Astăzi, hapticele ușor de înțeles sunt deja folosite pentru lucruri precum eliminarea bombelor sau salvarea de urgență.

În prezent, hapticele portabile sunt de obicei lucruri precum mănuși sau alte dispozitive mai mici. Există multe dintre acestea care au debutat în jocuri și divertisment, precum și în alte industrii. De exemplu, Touchpoint ajută oamenii să reducă nivelul de stres purtând mici dispozitive vibratoare în punctele de calmare ale corpului lor.

SenseGlove prezentat la Huawei MBBF 2019

Un alt exemplu este SenseGlove, care permite utilizatorilor să perceapă formele, texturile, rigiditatea, impacturile și rezistența obiectelor virtuale. Până acum, este testat de chirurgi, în recuperare în caz de dezastru, producție și așa mai departe. Cu toate acestea, aceste tipuri de dispozitive sunt încă la început – se așteaptă un boom odată ce rețelele pot oferi rate de date suficiente pentru a le permite.

Tactilul tactil este deja folosit de multe dintre dispozitivele noastre zilnice. De exemplu, dacă telefonul dvs. poate recunoaște gesturi – acesta este un exemplu de tehnologie tactilă tactilă. Universitatea Stanford își dezvoltă în prezent afișajul 2.5 pentru cei cu deficiențe de vedere. Afișajul transmite informații din lumea reală în 3D prin crearea de forme în timp real, pe care utilizatorul le poate atinge pentru a avea o idee a ceea ce se întâmplă în jurul lor. Din nou, progresele în conectivitate și latențe reduse vor permite mai multe utilizări ale hapticului tactil. Ele vor deveni în esență o tehnologie de consum de masă.

Display holografic

Astăzi, depindem încă de un fel de dispozitiv pentru a afișa informații vizuale, cum ar fi telefoane, ecrane sau ochelari. Dar dacă am putea vedea imagini 3D fără căști sau ochelari speciali? De fapt, holografia, tehnologia care poate face acest lucru să se întâmple, există deja. De exemplu, Holoxica, unul dintre start-up-urile de pionierat în afișajele holografice, a creat mai multe holografii. Acesta include un atlas de anatomie umană, precum și soluții pentru arhitectură, medicină și arheologie.

Acestea fiind spuse, în prezent există multe limitări ale puterii de procesare, în special atunci când încercați să utilizați dispozitive mai mici, cum ar fi telefoanele mobile, pentru a crea afișaje holografice. eMBB+ și alte tehnologii 6G vor elibera adevăratul potențial al holografiei. Utilizarea hologramelor va deveni larg răspândită în salvare, marketing, divertisment și nu numai. Va fi chiar posibilă utilizarea hologramelor pentru a transmite emoții și gesturi, permițând o comunicare mai ușoară la distanță.

O astfel de tehnologie va necesita o cantitate imensă de lățime de bandă a rețelei, cu rate de date brute variind de la sub-1 Tbit/s la câteva sute de Tbit/s. În prezent, cercetările privind tehnicile de compresie sunt în desfășurare, ceea ce va reduce consumul de lățime de bandă, făcând holografia mai prietenoasă pentru consumatori.

În cele din urmă, combinat cu tehnologiile XR, comunicarea haptică și holografia, eMMB+ va fi capabil să estompeze cu adevărat liniile dintre ceea ce este real și ceea ce este digital. Chiar și cu 5G, life-life XR, touch digital și holografie pe dispozitive mici sunt pur și simplu la îndemână. eMMB+ va juca un rol cheie în activarea acestor tehnologii dincolo de ceea ce sunt capabili astăzi. De la divertisment și marketing la servicii esențiale și ajutor umanitar, aceștia au potențialul de a face lumea un loc mai bun, mai conectat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...