USAMV: Vizită educativă la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău și Complexul Moara Vâlcelele

Publicat: 22 mai 2024, 08:07, de Vlad Stefan Orjan, în Agricultura , ? cititori
Exclusiv
USAMV: Vizită educativă la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău și Complexul Moara Vâlcelele

Asociația Grupul de Acțiune Locală Crivățul de Sud-Est a organizat, vineri, o vizită specială la Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale Buzău, împreună cu o delegație de 20 de studenți de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București, însoțiți de domnul profesor Toma Dinu. Vizita a avut drept scop educarea studenților și promovarea importanței conservării resurselor genetice vegetale.

Vizită la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău

La sosire, grupul a fost întâmpinat de cercetătorul Costel Vînătoru, care a prezentat cu pasiune activitatea instituției pe care o conduce. Studenții și profesorii au avut ocazia să exploreze laboratoarele de cercetare și să viziteze terenurile destinate cercetării. Domnul Vînătoru a subliniat importanța conservării resurselor genetice vegetale pentru viitorul agriculturii, evidențiind eforturile depuse pentru protejarea diversității plantelor și promovarea sustenabilității.

La această vizită a fost prezent și primarul municipiului Buzău, care este cunoscut și ca un important om de afaceri cu investiții semnificative în sectorul agricol. Primarul a subliniat că sprijină cu fermitate proiectul Banca de Gene de la Buzău. De asemenea, a evidențiat importanța acestui proiect pentru comunitate și a adus aprecieri cercetătorului Costel Vânătoru, pe care l-a descris drept părintele spiritual al acestui proiect.

Turul Complexului Moara Vâlcelele

moara valcelele buzau

După vizita la Banca de Resurse Genetice, delegația s-a deplasat în comuna Vâlcelele, județul Buzău, unde a vizitat Complexul Moara Vâlcelele. Gazda, domnul Pătrașcu, a oferit o prezentare detaliată a activității de producție și a explicat întregul proces, de la intrarea boabelor până la ieșirea produsului finit. Studenții au avut ocazia să înțeleagă în detaliu cum funcționează o moară modernă și importanța fiecărei etape în obținerea produselor de calitate.

Această experiență a fost extrem de valoroasă pentru toți participanții, oferindu-le o perspectivă profundă asupra muncii de cercetare și a proceselor de producție din domeniul agricol.

„Trebuie să construim punți de legătură între mediul de cercetare, universități și mediul de business. Mulțumiri tuturor participanților și în special domnului cercetător Costel Vînătoru, domnului profesor universitar Toma Dinu și domnului Pătrașcu Ticu!”, a scris pe Facebook Ionuț Lucian Cercel, președintele Grupului de Acțiune Locală Crivățul de Sud-Est și antreprenor local.

ionut lucian cercel

Grupul de Acțiune Locală Crivățul de Sud-Est și-a exprimat recunoștința față de gazdele care au împărtășit informații prețioase și au oferit ospitalitate pe parcursul vizitei. Această inițiativă subliniază importanța colaborării între mediul academic, cercetare și sectorul agricol, promovând educația și inovarea în agricultură.